MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Naperőmű és vertikális farm

Naperőmű és vertikális farm

turizmus.com

Évente 3 millió kilogrammal kevesebb üvegházhatású gáz kerül így a légkörbe.

A legmodernebb technológiát képviselő napenergia-rendszert helyezett üzembe az Emirates Flight Catering (EKFC), a világ egyik legnagyobb vendéglátóipari vállalata. A beruházásnak köszönhetően évente 3 millió kilogrammal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.

Az Emirates vállalatcsoporthoz tartozó cég most átadott beruházása összhangban van az Egyesült Arab Emírségek vezetése által kitűzött céllal, mely szerint az ország 2050-re energiatermelésének 75 százalékát tiszta energiából kívánja biztosítani. A beruházás révén a vállalat 15 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást – derül ki a társaság sajtóközleményéből.

8 112 napelemet telepítettek a vállalat ingatlanjainak tetejére. A naperőmű évente 4 195 megawatt-óra tiszta energiát állít elő. A napenergia-rendszer az EKFC éves szén-dioxid-kibocsátását 2 988 568 kg-mal csökkenti.Ez 518 családi ház éves villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiség. Az energiaszámla éves szinten 460 ezer euróval (150 millió forinttal) csökken.

„Dubaj stratégiai célja, hogy a tiszta energia és a zöld gazdaság egyik globális központjává váljon. Ezért a fenntarthatóság, a környezetbarát technológiák alkalmazása, a környezeti hatást minimalizáló növekedés kiemelt részei az Emirates vállalatcsoport üzleti stratégiájának is" – nyilatkozta Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Emirates Csoport elnök-vezérigazgatója.

Az EKFC hamarosan megkezdi a világ legnagyobb vertikális farmjának építését az Egyesült Államokban működő Crop One-val közös vállalkozásban. A 12000 négyzetéternyi ellenőrzött környezetbarát létesítmény napi 2700 kilogramm kiváló minőségű, gyomirtó- és növényvédőszer-mentes zöldséget fog termelni, 99 százalékkal kevesebb vizet felhasználva, mint a szántóföldi termelésben.Elhelyezkedése lehetővé teszi a friss termékek gyors kiszállítását a betakarítástól számított néhány órán belül, megőrizve az élelmiszer tápértékét és csökkentve a szállításhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. Az első termékeket várhatóan 2020-ban szállítják az Emirates Flight Catering ügyfelei számára.

Mindezek mellett az EKFC kiterjedt újrahasznosítási programot is működtet, melynek során a repülőgépeken használt újrahasznosítható tárgyakat, beleértve a műanyag palackokat, az alumínium dobozokat és a fóliát, a konyhai hulladékoktól elkülönítve kezelik, továbbá az összes kartoncsomagolást és irodapapír-hulladékot újrahasznosított termékekké alakítják. Az EKFC havonta 129000 kg kartont, 3 870 kg papírt és 14000 kg alumínium dobozt hasznosít újra.