MENÜ
2021. szeptember 22.
Móric
Napelemek és tárolórendszerek 50 ezer lakóházon

Napelemek és tárolórendszerek 50 ezer lakóházon

index.hu

A Tesla négy év alatt ötvenezer házat szerel fel napelemekkel és energiatároló rendszerekkel.

Ausztráliában energiaipari forradalmat indítottak a Tesla részvételével, és ennek a következő szakaszában már a lakosság is részt vesz. A társaság Dél-Ausztrália államban négy év alatt ötvenezer házat szerel fel napelemekkel és energiatároló rendszerekkel, hogy létrehozza a világ legnagyobb virtuális erőművét.

Minden egyes résztevő háztartást 5 kW-nyi napelemmel látnak el, és ezekhez egy-egy 13,5 kWh-s Tesla Powerwall 2 akkumulátort társítanak. Ennyivel megoldható, hogy a napenergiát akkor is lehessen használni, amikor éppen nem süt a nap.
A háztartások által tárolt energia nemcsak arra lesz jó, hogy erről fusson este a mosógép. Áramszünet esetén ezekből táplálnak vissza energiát a hálózatba, hogy azoknál is legyen áram, akiknél nincs ilyen napelem-aksi kombináció telepítve.
A Tesla megoldása több szempontból is izgalmasabbnak és jövőbiztosabbnak tűnik, mint egy Paks 2-es bővítés.
A decentralizált jellegéből adódóan nehezebb két vállra fektetni a rendszert. Nem valószínű, hogy egyszerre mind az ötvenezer egységnél problémák merüljenek fel.
A költségek és a bevételek jobban eloszlanak. Maga a munka is egyszerűbb, mint egy atomerőmű felépítése, és helyi vállalkozók által elvégezhető a telepítés. Ugyanezek a vállalkozók fognak aztán más napelemes rendszereket is telepíteni.
Rugalmasabban bővíthető: bármikor hozzá lehet csapni a rendszerhez plusz száz, ezer, vagy még ötvenezer háztartást, ha eleve arra készítik fel az áramhálózatot, hogy több tízezer kistermelőt kezeljen.
Világszerte rengetegen dolgoznak az energiatároló és napenergiás rendszerek fejlesztésén, így évről évre egyre nagyobb hatásfokú és megbízhatóbb egységekkel bővülhet a rendszer.
Dél-Ausztráliában már van egy nagy projektje a Teslának, rekord idő alatt építették fel a világ legnagyobb akkumulátortelepét, ahol 100 megawattórányi energiát raktároznak el az áramszünetek idejére. A beruházás 50 millió dollárba került, és a kapacitásának csak egy részét teszik félre az államnak, a maradékot a szabad piacon értékesítik, amivel állítólag már 800 ezer dollár profitot termelt az üzemeltető.