Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Nagy ára lehet a korai nyugdíjnak

Nagy ára lehet a korai nyugdíjnak

24.hu

Sokak számára csak álom maradhat a „főállású nagymamaság” vagy a jól megérdemelt pihenés

A magyar hölgyek mintegy 59 százaléka nagymama szerepben képzeli el magát, mikor majd nyugdíjas lesz – írja az OTP Nyugdíjpénztár felmérésére hivatkozva a ProfitLine. A Nők 40-es korengedményes nyugdíjlehetőségnek hála sokan akár már a korai 60-as éveikben nyugdíjba vonulhatnak (egyébként 65 év jelenleg a nyugdíjkorhatár) és pihenhetnének is, ha azt anyagi helyzetük lehetővé tenné. A terveikkel szemben azonban rengeteg magyar nőre inkább munka várhat nyugdíjas korában.

A férfiakénál rövidebb szolgálati idő és alacsonyabb átlagkereset szűkös nyugdíjas éveket jósol ugyanis a nők számára.

Legszívesebben az unokák társaságában töltenék időskori éveik nagy részét a magyar nők, új felfedezéseket és hobbikat csupán a női kitöltők 27 százaléka kíván magának idős éveire, a válaszadók majdnem fele pedig leginkább pihenni szeretne a munkával és gyerekneveléssel töltött évtizedek után. A magyar nők mint ismert, néhány évvel megnövelhetik a nyugdíjas időszakot terveik megvalósításához, hiszen Magyarországon a nők kedvezményesen mehetnek öregségi nyugdíjba 40 év szolgálati idő után, amennyiben a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Sokak számára azonban csak álom maradhat a „főállású nagymamaság” vagy a jól megérdemelt pihenés. Ezzel szemben a megélhetésért való küzdelem töltheti ki a mindennapokat. Ennek több oka lehet, hogy a szolgálati idő és a havi átlagkereset alapján állapítják meg az öregségi nyugdíj összegét, azonban mindkét mutató értéke alacsonyabb a nőknél, mint a férfiaknál, így ez a különbség a nyugdíj összegében is megjelenik. A KSH 2019-es adatai szerint a nők és a férfiak átlagkeresete közötti különbség meghaladta a 65 ezer forintos értéket, az öregségi nyugdíj tekintetében pedig ez a különbség 18 ezer forint volt.

Sok nőnek így ahelyett, hogy kiélvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket, még dolgoznia kellhet a 60-as éveiben is ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülményeket teremtsen. Ennek ellenére a nyugdíjpénztár megbízásából készült 2019-es Pulzus kutatás női kitöltőinek 68 százaléka egyáltalán nem tesz félre időskori éveire.

Az elöregedő társadalom, a fizetésbeli különbségek, és a gyerekekkel otthon töltött idő mind gátat jelenthetnek az anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor megteremtéséhez – véli a nyugdíjpénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítással azonban biztosítható, hogy ez az időszak valóban arról szóljon, amit szeretnének, legyen szó unokákkal töltött időről vagy a dédelgetett álmok megvalósításáról – tette hozzá.