MENÜ
2019. július 18.
Frigyes
Nyitott MR Diagnosztikai Központ Szekszárdon

Nyitott MR Diagnosztikai Központ Szekszárdon

Takács Zsuzsa • Kapfinger András

„Jó diagnosztika nélkül nincs színvonalas gyógyítás.”

MR-vizsgálat várakozás nélkül, kellemes, barátságos környezetben. Bármilyen hihetetlennek tűnik, mindez elérhető Szekszárdon, az MR Diagnosztikai Központban. A régióban egyedülálló diagnosztikai szolgáltatást nyújtó létesítmény a megyeszékhelyen, a Spirit Egészségcentrum és a kórház bejárata mellett három éve nyitotta meg kapuit. A legkorszerűbb, nyitott MRI géppel készülnek a felvételek, ez a gyermekek, vagy szorongással, betegséggel küszködők számára is elérhetővé teszi a különféle diagnosztikai vizsgálatokat, igény esetén angol, német nyelvű diagnózist is tudunk adni. Szauer Márk vezető radiografussal beszélgettünk.

– Az MR fájdalommentes és mellékhatások nélküli diagnosztikai eszköz, fontos, hogy az emberi szervezetre nincsen káros hatása – kezdte a szakember. – Nyitott MR vizsgálatot végzünk egy modern MRI-berendezéssel. Ez azt jelenti, hogy nem kell egy csőben feküdni a páciensnek, ennek ellenére precíz képet kapunk a vizsgált területről.
– Milyen vizsgálatokat végeznek el itt, az MR Diagnosztikai Központban?
– Natív, vagyis kontraszt anyag nélküli vizsgálatokat végzünk el. A vizsgált testtájak, régiók a következők: koponya-, gerinc- (nyaki-, háti-, ágyéki-)-vizsgálat, keresztcsont-, farokcsont-, valamint izületi (váll-, könyök-, csukló-, kézfej-, csípő-, térd-, boka és lábfej-, sarok-,lábszár)-vizsgálat lehetséges központunkban. Megelőző és kombinált szűrővizsgálatot is kérhetnek a hozzánk fordulók, például stroke, demencia, szédülés, feledékenység, vagy különböző fejfájások kivizsgálására. Ezenkívül izületi fájdalmak diagnosztizálása miatt is felkeresnek bennünket.
– Sokan tartanak tőle, mire készülhetünk fel, hogyan zajlik egy vizsgálat?
– Egy körülbelül tíz perces adatfelvétel előzi meg a vizsgálatot. Egyszerre egy régiót vizsgálunk, általában minimum 20, maximum 50 percig tart egy-egy vizsgálat. Ezalatt mozdulatlanul kell feküdni a páciensnek, de arra is lehetőség van, hogy menetközben jelezzen, ha köhögnie kell, vagy bármi problémája van. Ilyenkor szünetet tudunk tartani, majd újra folytatjuk, nem kell elölről kezdeni az egész felvételt. Az elkészült képi anyagot azonnal megkapja a páciens CD-n és az írásos értékelés maximum három munkanapon belül készül el. Kérésre sürgősségi vizsgálatokat, angol és német nyelvű diagnózist is tudunk vállalni. Az orvosi értékelést e-mailen, postán továbbítjuk, illetve személyesen is átvehető. A páciens rendszerint ennek birtokában keresi fel a szakorvosát.
– Az orvosi diagnózis elkészítéséhez rendkívül nagy segítség lehet az MR-képalkotás pontossága, de hatalmas előny a beteg szempontjából a gyorsaság is. Mennyi időn belül tudnak időpontot adni?
– Néhány napon belül, de indokolt esetben akár aznap is tudunk időpontot biztosítani. Telefonon, e-mailen vagy személyesen is bejelentkezhetnek a páciensek, a kapott időpont esetén már nem kell várakozni. Fontosnak tartom, hogy itt, a központban kellemes környezet, barátságos fogadtatás várja a pácienseket. Gyermekekkel is könnyebb a szülők dolga, végig a kicsik mellett maradhatnak, mesélhetnek, be-
szélhetnek hozzájuk, ami oldja az esetleges félelmet. Ugyanez jellemző a klausztrofóbiás, vagy akár nagy fájdalommal élő idősebb korosztályra is. Van, akinek ajánlom, hogy reggel jöjjön, aludjon a vizsgálat közben, vagy zenét is hallgathat, nincsen ijesztően hangos gépzaj sem.
– Jó dolog mindezt hallani, de mennyire elérhető ez a szolgáltatás?
– Térítéses szolgáltatásról van szó, de saját egészségbiztosítótól hozott beutaló-
val ingyenes. Egészségpénztári kártyát is elfogadunk, munkáltatóként, magánszemélyként VIP Egészségutalvány is vásárolható a központban, ami korlátlan ideig bármilyen vizsgálatra felhasználható. Magán egészségbiztosítók és a munkáltatók a vizsgálatot téríthetik. A készpénzes fizetés mellett bankkártyás fizetésre is lehetőség nyílik recepciónkon.
– Végül egy személyes kérdés Önhöz. Fiatal kora ellenére a központ vezető radiográfusa, miként választotta ezt a szakterületet?
– Szekszárdi vagyok, Édesanyám is egészségügyben dolgozik. Tavaly végeztem a Pécsi Tudományegyetem képalkotó diagnosztika szakán. Gyakorlatot több kórházban is szereztem. Itt nagyon megtetszett a nyugodt környezet és a magas szakmai nívó, örülök annak, hogy visszatérhettem. Ez egy érdekes szakterület, amely rendkívüli módon fejlődik és óriási jelentősége van az orvostudományban. Jó diagnosztika nélkül nincsen gyógyítás. 

MR Diagnosztikai Központ Szekszárd

Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. A kórház és a Spirit Egészségcentrum mellett.
Bejártat az Ybl lakótelep felől. Parkolás saját beteg parkolóban vagy ingyenesen az Ybl utcában.
Bejelentkezés: H-P 8.00-20.00-ig • Telefon: 74/200-200 • e-mail: info@spiritmr.hu