MENÜ
2021. november 30.
András, Andor
Moszkvából szóltak le, hogy ne akadályozzák a Fesztiválzenekar fellépését

Moszkvából szóltak le, hogy ne akadályozzák a Fesztiválzenekar fellépését

444.hu/

A fővárosi közgyűlés úgy döntött , hogy 200 millió forinttal megvágja a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását.

A Fesztiválzenekar megdöbbenéssel fogadta a döntést, ami miatt sokáig úgy nézett ki, hogy más külföldi szereplések mellett a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiválra tervezett fellépésüknek is búcsút inthetnek.

Június elején aztán a Külügyminisztérium jelentkezett be, hogy kipótolják a zenekar költségvetését, mert kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartják, hogy Fischer Ivánék eljuthassanak Vilniusba, Rigába, Szentpétervárra és Ravennába.

A Népszabadság értesülései szerint a Külügyminisztérium azért lépett közbe, mert a szentpétervári szervezők annyira kiakadtak Tarlósék döntésén, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak. A lap úgy tudja, hogy Moszkvából „igen magas diplomáciai szintről küldtek jelzést” Szijjártónak, hogy hozza össze a koncertet.
A Külügyminisztérium sajtóosztálya annyit fűzött hozzá a lap információihoz, hogy „a zenekar fellépéseivel kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett magas rangú külföldi politikusoktól.” Hozzátették, hogy a kultúrdiplomácia is a minisztérium felügyelete alá tartozik, és úgy tekint erre a területre, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására. Szijjártó Péter hasonló stratégiai megfontolásból tartja fontosnak Havasi Balázs zongoraművész támogatását is.