Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 17.
Rudolf
Mobilházak előnyei

Mobilházak előnyei

divany.hu

A mobilházaknak számos előnye van. Valahogy mégsem terjedtek el Magyarországon.

Gyorsan felállíthatóak, nem kell hozzájuk építési engedély, teljesen berendezettek, és a téglaépítésű házakhoz képest, azok töredékébe kerülnek. Valahogy mégsem terjedtek el Magyarországon, pedig Angliában és az Egyesült Államokban egész mobilház telepek léteznek. Az biztosnak látszik, hogy mobilházat inkább csak nyaralónak érdemes venni, vagy olyanoknak, akiket nem izgat túlzottan, mennyire dizájnos a környezet, amiben élnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mobilházak gagyik és csúnyák.

Kérdés, hogy megéri-e a mobilház, és milyen kompromisszumokat kell meghozni, ha emellett döntünk? A válaszok megtalálásában a Gaigaza kft.mérnöke segített minket.

Mit érdemes mérlegelni

Több cég is foglalkozik mobilház importtal, akármilyen furcsán is hangzik. Erre azért érdemes figyelni, mert az Angliából importált házak szigetelése nem biztos, hogy a magyar télben is praktikus. És akkor még nem beszéltünk az angolszász dugaljakról.

Ami nehézséget jelent, az, hogy önkormányzattól függően kell rájuk építési engedélyt kérni.Bár a jogszabályi környezet nem egyértelmű ebben az esetben, de az önkormányzatok szinte kivétel nélkül kérik az építési engedélyt ezekre a házakra.

Ami viszont rettentően macerás, mert könnyűszerkezet épületként mindenféle tanúsítványokkal és statikai számításokkal kell igazolni az állékonyságát.Sokakban felmerül a kérdés, hogy CSOK-ra vásárolhatóak-e ezek a házak. Elméletben igen,ha méretileg és helyiségeiben kielégíti annak feltételeit. A probléma itt az, hogy a "házat" készen hozzák oda, a CSOK-nál pedig készültség alapján fizetnek, tehát utófinanszirozásos a dolog.A házak sokat kibírhatnak, hiszen általában ezek a csarnokokhoz használt szendvicspanelekből épülnek, ami sokat elvisel.

Téglaház kontra mobilház

A mobilházak mellett szóló első és legfontosabb érv az olcsó ár. Ellene viszont számos indokot fel lehet hozni. Egyrészt a hitelbiztositéki értékük gyakorlatilag nulla, mert a bankok nem adnak hitelt olyan épületre, ami mobil. Másrészt biztosítani is nehéz, a tapasztalatok szerint volt aki csak lakókocsi biztosítást tudott rá kötni.

Nehézséget jelenthet, hogy a piacon nagyon sok az olyan cég, akik nem jó minőségű házat árulnak, viszont ez csak a kifizetés után derül ki. A reklamáció pedig hosszas és nehézkes, és nem biztos, hogy kielégítő eredménnyel jár.

A mobilházak nem szépek. A szerkezeti kialakításuk nem stabil, ezért csak bizonyos tipusú burkolattal lehet ellátni őket, mert a padló mozog, reped, elválik. Ezért a laminált parketta és a PVC-burkolat működik, de legkövezni már nem lehet ezeket a házakat. Ugyanez a helyzet a falakkal, a festésük nehézkes. Ami rossz hír lehet a designra érzékenyeknek, hogy a gépészet látszani fog, mivel a szendvicspanel szerkezetbe nem lehet bevésni sem a villanyt sem a fűtést.

Szépíteni persze lehet, erre külföldön lehet szép példákat látni. A letelepített házakat faburkolattal látják el kívül és belül, hogy otthonosabb legyen.

Ami a mobilházak mellett szól, hogy a szendvicspanel szerkezet nagyon jó hőszigetelő. Emiatt az épület fűtési energiafogyasztása kevés, olcsón és gyorsan ki lehet fűteni. Viszont ha nincs fűtve, hamar kihűl, mivel nincs hőtároló tömege. Fűtésre az áram jön szóba, a nappali elektromos energiás fűtés viszont nagyon drága. Ezt ellensúlyozza az épület szerkezetének jó hőszigetelése. Nagyjából az alábbi összegekkel lehet kalkulálni. Egy 36 m2-es mobilház idei szezonos fűtési költsége ~100e Ft-ba fog megállni, tehát havi 15-20.000.- Ft körül alakul erre a kicsi alapterületre. Ez attól ilyen sok, mert a nappali áramos fűtés költsége a gázéhoz képest háromszoros.
shutterstock 2883597

Mekkora lehet egy mobilház?

Gyakorlatilag bármekkora, több modulból lehet összeépíteni ezeket az épületeket, így elvileg arra is van lehetőség, hogy egy 100 négyzetméteres házunk legyen. A legtöbb ház 3 vagy 3.7 méter széles hosszuk pedig 7-13 méter között alakul.

Miből készülnek a mobilházak?

A vasvázra kerül a szendvics szerkezet, melyben a külső rész alumínium, a belső fal pedig lehet műanyag vagy farostlemez egyaránt. A külső és a belső réteg között található egy faszerkezet, mely hungarocell és/vagy üveggyapot, kőzetgyapot szigeteléssel van kitöltve. A szigetelés típusa és vastagsága függ az évjárattól, gyártótól és modelltől. A padlózat préselt furnérlemez vagy OSB lap, mely - helyiségtől függően – padlószőnyeggel vagy laminált parkettával, PVC-vel van burkolva.

Van persze kreatív példa is, ez a lány egy icipici házat épített magának, amit most,hogy kibővült a család már 21 négyzetméteresre bővített ki. Itt élnek négyen. A kétségkívül érdekes épület átalakulását itt lehet végigkövetni. De ez inkább kivétel, a nagy átlag az előre berendezett, azonnal használatba vehető házakat keresi.