MENÜ
2020. február 19.
Zsuzsanna
Mit tesznek a kormányok a klímaváltozás ellen? – a fiatalok elégedetlenek

Mit tesznek a kormányok a klímaváltozás ellen? – a fiatalok elégedetlenek

444.hu

Világszerte több millió fiatal tüntet, hogy a kormányok tegyenek végre valamit a klímaváltozás ellen.

Világszerte több millió fiatal csatlakozását várják a globális klímasztrájkhoz, csak Ausztráliában 300 ezeren vonultak utcára, hogy a fosszilis tüzelőanyagok korszakának végét követeljék. Világszerte több mint ötezer megmozdulást terveznek, lesznek felvonulások Afrikában, Európában és az Egyesült Államokban is. Pénteken New Yorkban Greta Thunberg beszédet is tart.

Jelentős létszámú tüntetésekre került sor például Sydneyben, Brisbane-ben és Melbourne-ben. Az Ausztrália középső részén található Alice Springsben százak feküdtek le a földre, és tettették halottnak magukat.

A csendes-óceáni szigetvilágot különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés a tengerszint emelkedése miatt. A Salamon-szigeteken is tüntettek: fűszoknyát viselő, fapajzzsal felszerelkezett gyerekek jelentek meg a tengerparton, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a globális mozgalommal.

Thaiföldön több mint 200 fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és feküdt le a földre, halottnak tettetve magát. Az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójának számító Kínában nem engedélyezték a tiltakozást.

Nagy-Britanniában 150 helyszínen tartanak tiltakozásokat: többe között Manchesterben, Newcastleben és Belfastban. Több szakszervezet is csatlakozik a megmozdulásokhoz.

A Fridays for Future kezdeményezésein százezrek vesznek részt világszerte. A pénteken kezdődő nemzetközi figyelemfelhívó hét keretében csaknem 160 ország több mint 2600 városában szerveznek megmozdulásokat. Ezek célja, hogy azonnali intézkedésekre szólítsák fel az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Szakértők rámutattak, hogy a globális felmelegedés - amelyet az üvegházhatást okozó gázok váltanak ki - már eddig is aszályokhoz, hőhullámokhoz, olvadó gleccserekhez és jégsapkákhoz, valamint a tengerszint emelkedéséhez és áradásokhoz vezetett. Tavaly rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe annak ellenére, hogy az ENSZ támogatta Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) figyelmeztetett: jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a következő 12 évben, ha stabilizálni akarjuk az éghajlatot.