MENÜ
2019. szeptember 24.
Gellért, Mercédesz
Mit tegyünk, ha hamis pénzt kapunk?

Mit tegyünk, ha hamis pénzt kapunk?

penzcentrum.hu • fotó: 24.hu

Sosem gondolná, hogy melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy.

A Magyar Nemzeti Bank még 2014-ben kezdte el a forint bankjegyek cseréjét. A megújult bankjegyek biztonsági elemei így ma már jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak. Kiderült, melyik címlet sokszorosítják illegálisan a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel.

A jegybank első körben a 10 000, aztán a 20 000 forintos címleteket újította meg, majd ezt követte 2017. március elsején a 2 000 és 5 000 forintos bankjegyek cseréje, tavaly augusztustól az 1000-es, most pedig az 500-as van soron. Az új bankjegyekről azt kell tudni, hogy egyre biztonságosabbak, azaz több különleges, esetenként érdekes tulajdonsága miatt már sokkal nehezebb őket hamisítani.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy egyáltalán próbálkoznak-e még illegális sokszorosítással és kiderült, hogy folytatva az előző évek trendjét, a forintbankjegyek hamisítása továbbra is kedvező mértékű.

Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 db hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Ahogy látszik, az előző években is folyamatos csökkenés tapasztalható.

Miért döntött az MNB a bankjegyek cseréje mellett?

Egyszerűen elöregedtek a bankjegyeink: utoljára 1997-ben cserélték le őket. A közel két évtized alatt rengeteget fejlődötek nem csak a bankjegybiztonsági technológiák, de a hamisítók eszközei is. Ma már az is fontos szempont, hogy a készpénzt kezelő automaták, illetve bankjegyfeldolgozó gépek is megfelelő biztonsággal tudják azonosítani és kezelni a fizetőeszközt. Jól mutatja, milyen gyorsan változik a világ az a tény is, hogy a forint megelőző címletei 40 évig közel változatlan formában voltak jelen a forgalomban - olvasható a Pénzjegynyomda oldalán.
A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan.

Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

Így azonosíthatjuk a bankjegyeket

Az új forint bankjegyeket minden felhasználói kör megbízhatóan ellenőrizheti. A lakosságot segítik azok a biztonsági elemek, melyeket segédeszköz használata nélkül tapintással, a bankjegy mozgatásával vagy fényfelé tartásával is könnyen ellenőrizhetünk. A nagyobb mennyiségű készpénzt kezelő pénztárosok számára UV-A/C lámpákkal ellenőrizhető, fluoreszkáló motívumok nyújtanak további segítséget.

Hamist pénzt kapott?

Amennyiben úgy véljük, hogy vásárlásaink során hamisgyanús bankjegyet kapunk, a legfontosabb, hogy azt ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal magunk is bűncselekményt követünk el. Helyette inkább keressük fel a legközelebbi hitelintézet fiókját vagy postafiókot, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát. Amennyiben ez ott nem állapítható meg, úgy jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet a hamisgyanús bankjeggyel együtt továbbítanak az MNB-be szakértői vizsgálatra.

Ha a bankjegy a vizsgálat során valódinak bizonyul, úgy tulajdonosa megkapja az ellenértékét, a hamisnak bizonyuló bankjegyért azonban nem jár térítés.

Hamarosan új ötszázasokkal találkozunk

A bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos címlet is, ezzel pedig végéhez közeledik a bankjegycsere program. A felkészítési időszak lezárását követően, 2019. február 1-től fizethetünk majd az új 500 forintos címletekkel. A mostani, régi címleteket 2019. október 31-ig használhatjuk majd, ezt követően az MNB bevonja azokat.