MENÜ
2019. május 19.
Ivó, Milán
Mit érez az ember, miközben haldoklik?

Mit érez az ember, miközben haldoklik?

hvg.hu

Ezzel az átélhető programmal tanítják az orvosoknak.

Az Embodied Labs fejlesztésével elsősorban az egészségügyi dolgozók szerezhetnek "tapasztalatot": a súlyos betegek utolsó óráit élhetik át vele. Az értelmetlennek tűnő fejlesztésnek valójában komoly haszna lehet az ápolók, de még az orvosok számára is.

A virtuális valósággal az oktatás, a régészet, de még a Facebook is foglalkozik, és ez csak néhány példa, mennyi mindenre használható napjaink egyik izgalmas technológiája. Egy amerikai vállalkozás azonban sokkal furcsább területet választott saját kísérleteihez.

Az Embodied Labs ugyanis a halál és az elmúlás témakörét járja körül a virtuális valóság segítségével, hogy az egészségügyi dolgozók ilyen irányú tapasztalatait is bővítsék. A vállalkozás szerint szoftverük elsősorban egy érzékenyítő megoldás, ugyanis használója egy már utolsó napjait élő beteg bőrébe bújhat vele. A fejlesztők szerint a találmány segítségével hatékonyabbá tehető az ápolói/orvosi pályát választók munkája, hiszen első kézből kaphatnak információt arról, mit él át utolsó perceiben az ember.

A Clay névre keresztelt programot egy 66 éves, gyógyíthatatlan rákbetegséggel küzdő páciens ihlette, az ő történetét lehet átélni benne. A szimuláció narratívája a diagnózissal való szembesüléssel kezdődik, és egészen a kórházi ágyon töltött utolsó órákig tart. A felhasználó mindeközben megismerheti a haldoklás folyamatát, a súlyosbodó tüneteket, és minden olyan fizikai változást, amelyet a betegség okoz, például a homályosuló látást.

Az Embodied Labs szerint találmányuk a megértést és az empátiát is segít fejleszteni, azokat, amelyet egyetlen könyvből sem tanulhatnak meg az orvosok, azokhoz ugyanis személyes élményre van szükség. A technológiát kipróbáló orvostanhallgatók mind megrázó élményként írták le tapasztalataikat.