MENÜ
2021. február 25.
Géza
Miről álmodik a pályakezdő fiatal?

Miről álmodik a pályakezdő fiatal?

hvg.hu

A fiatalok többsége legszebb álmaiban mer csak kétszázezres kezdő fizetésre gondolni.

Amíg korábbi felmérések azt támasztották alá, hogy a fiataloknak – főleg a középiskolás korosztálynak – teljesen elszállt fizetési igényei vannak, amelyek messze túlszárnyalták a munkáltatók által kínáltakat, addig mára ez a trend megfordulni látszik. A 15 és 29 év közöttiek nem remélnek sok pénzt, miközben az alacsony munkanélküliségi ráta és a szakemberhiány rákényszeríti a cégeket, hogy a pályakezdőket is bőkezűen honorálják.

Egy korábbi felmérés szerint 2015-ben még nettó 400 ezer forintos fizetést képzeltek el maguknak a pályakezdők, azonban azóta sokat fordult a világ. Legalábbis ezt látszik igazolni a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os eredménye. A nyolcezer 15-29 év közötti fiatal megkérdezésén alapuló statisztikák szerint a nyilatkozók több mint fele (52 százaléka) megelégedne a maximum 200 ezer forintos nettó fizetéssel. 22 százalék pedig már 150 ezerrel is boldog lenne. Ennél szinte minden területen többet kínálnak még kezdő bérnek is, hogy mennyit, azt nagyban árnyalja, hogy mekkora a hiány az adott szakemberből.


Szoftverfejlesztőké a világ

Talán nem meglepő hír, de a legnagyobb kereslet a szoftverfejlesztőkre van, gyakorlatilag a pályakezdő szinttől, egészen a fejlesztési vezető pozíciókig. "Pályakezdőknél, illetve kevés tapasztalattal rendelkezőknél fontos a felsőfokú szakirányú végzettség, később egyes esetekben a releváns tapasztalat helyettesítheti az egyetemi diplomát" – mondja Demeter Csaba a Randstad Hungary IT/Telco üzletágának vezetője. Szerinte a legkeresettebb szakemberek a Java fejlesztők, C# fejlesztők, webfejlesztők, mobil fejlesztők és C++ fejlesztők. A fizetés a tapasztalattól függ, diplomás pályakezdőknél nettó 230 000 forintra lehet számítani, de a szakmában egy 10 évet lehúzott, a legfrissebb technológiákban is jártas szakember 800-930 ezer forint közti nettó bérrel is számolhat. "A fentebb említett szoftverfejlesztő pozíciók mellett úgy gondoljuk, a jövőben fokozottabb érdeklődés mutatkozik majd az IT-biztonsági szakemberek, mérnökök iránt, a Python, a Ruby fejlesztők iránt, és a mobil platformra fejlesztők iránt. Az adatbányászattal, adatvizualizációval, adattárház fejlesztéssel foglalkozó szakemberek is jó eséllyel számíthatnak fokozott érdeklődésre" – teszi hozzá a szakember.

Aki az informatikához ért, nem marad állás nélkül

A Randstad becslései szerint a mérnökök is jó pénzre számíthatnak, 200-233 ezer forint közötti nettó fizetéssel indulnak, de egy tapasztaltabb kolléga 500 ezer és 1 millió közti összeget visz haza, szintén nettó. A gazdasági állásokat a munkaerő-közvetítő szerint az eltérések miatt érdemes további alterületekre bontani. Sales pozícióban 170-210 ezres kezdő fizetésre lehet számítani, menedzseri szinten pedig 450 ezertől egészen egymillióig terjed a skála. A marketingesek 170-230 ezerrel kezdhetnek, vezetői pozícióban pedig 500 ezer–1,3 milliós fizetést is kaphatnak. Pénzügyesek 200-230 ezerrel indulnak, a menedzserek pedig 450 ezertől 1,3 millióig tehetnek zsebre. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy ezek a becslések, a valóságban ettől sok esetben lehet eltérés például specifikus szaktudást igénylő munkáknál. Ráadásul nem csak a cégen múlik, hanem a jelölten is, hogy mennyit képes kialkudni, milyen személyisége vagy egyedi szaktudása van.

A legutóbb megrendezett, tavaly őszi HVG Állásbörzén a látogatók legnagyobb hányada – a regisztráció során megadott adatok alapján – gazdasági állást keresett (36 százalék). Ők átlagosan 250 ezer forintos nettó fizetést képzeltek el maguknak. Mérnöki állást a megkérdezettek 20 százaléka keresett, 260 ezres átlagos fizetési igénnyel. A legtöbb pénzt az IT-területen elhelyezkedni vágyók (14 százalék) szerettek volna keresni, 285 ezer forintot. Az SCC területre pályázók 240 ezerrel is megelégedtek volna. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ezek az igények nem a kezdő fizetésre vonatkoztak, hanem az összes igény átlagai szakterületenkénti bontásban.

Idén is lesz

A 20. jubileumi HVG Állásbörze március 8-9-én várja a tapasztalt szakembereket, a pályakezdőket és a hallgatókat egyaránt a Papp László Budapest Sportarénában. Az állásajánlatok mellett az érdeklődők ismert emberek előadásain, ingyenes önéletrajz- és bértárgyalás-tanácsadáson vehetnek részt, emellett pedig több szimulátort kipróbálhatnak, és megismerhetik a legújabb fejlesztéseket.
Az alábbi táblázatban a kor szerinti igények láthatóak, amelyek egyébként nincsenek olyan távol a munkaadók által kínált lehetőségektől, mint azt a Magyar Ifjúság Kutatás sugallja, már a fiatalok kezdő fizetését illetően. Azonban az jól látszik, hogy tavaly év elején irreálisan megugrott a fizetési igényük, ami alátámasztani látszik a korábbi profession.hu-s kutatás eredményét. A fizetési igények egyébként – egy-két kiugró eredménytől eltekintve – diszkréten növekvő tendenciát mutatnak az elmúlt években.