MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Mire képes az álomtraktor?

Mire képes az álomtraktor?

agroinform.hu

A precíziós gazdálkodás traktoroldali vezérlési igényeinek már mindenben megfelel.

A különleges traktorok piacán közismert olasz Antonio Carraro cég az addigi hidrosztatikus hajtású topmodelljét jelentősen továbbfejlesztve idén kezdi gyártani ’Tony 9800 TR’ traktorát – olvasható az antoniocarraro.it oldalon.

A gyártó által „álomtraktornak” nevezett konstrukció valóban előremutató, jövőorientált erőgép. Első kerekei hidraulikus szervokormányzásúak. Összkerékhajtása elektronikusan kapcsolható. 87 LE teljesítményű, 3319 cm3 lökettérfogatú, négyhengeres, turbó intercoolerrel ellátott Yanmar 4 TNV98 motorjához különleges hajtómű csatlakozik.

Tony 9800 TR – jövő a jelenben. – Gyártóművi fotó

A „SIM” (Shift-In-Motion) fokozat nélküli hidrosztatikus erőátvitel a motor fordulatszámát 4 tartományban, elektronikusan igazítja a terheléshez, ezért vontatási teljesítménye 30%-kal nagyobb, mint az egyébként azonos mutatókkal rendelkező elődjéé. A hajtómű előre és hátra ugyanolyan hatékonysággal használható, ezért bizonyos – tolt rendszerben végzendő –, jó rálátást igénylő munkákhoz a vezetőülés hátrafordítható, a kormánykerék és a vezérlés hátulra áthelyezhető.

A traktoron mindenhol felelhető „state-of-the-art” – szerény fordításban is csúcstechnológia! – már az automatizálás előszobájába enged belépést. A traktoron alkalmazott szoftver minden ízében házon belüli, összehangolt fejlesztés. A teljesítményleadó tengely 540 min-1, 540E min-1 és a menetsebességgel (a járókerékkel) arányos fordulatszáma a legkorszerűbb elektrohidraulikus vezérléssel és progresszív kapcsolással vehető igénybe.

Valamennyi funkció – a Tempomattól kezdve a munkagépek működtetéséig – a vezető keze ügyében található joystickről vezérelhető. A traktoron alapfelszerelésként 6 darab hidraulikus gyorscsatlakozó van. A traktor rezgéscsillapított, silent-blokkokra helyezett StarLight túlnyomásos, szűrt levegőjű vezetőfülkéje 4. osztályú – azaz maximális! – védelmet garantál por, gázok és aeroszolok ellen.

Boruláskor a fülkében ülő vezető biztonságát a FOPS-minősítés, lezuhanó tárgyak elleni védelmét pedig a pozitív eredményű ROPS-vizsgálat garantálja.

Opciós felszerelései: légrugós ülés; a vezetőfülke légkondicionálása, fűtése; fronthidraulika; pótsúlyok elöl és hátul.