Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Mire képes a szuper fuga?

Mire képes a szuper fuga?

24.hu

Az újgenerációs epoxi fugák kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok.

Vannak olyan csempézett felületek, amelyeket rendeltetésükből adódóan nagy mennyiségű víz ér. Ilyenek például a fürdőszoba csempék, az épített zuhanyzók és konyhapultok vagy az erkélyek, teraszok is. Ez elég kézenfekvőnek tűnik, ahogy az is, hogy ilyen esetben különös körültekintéssel kell szigetelnünk, burkolólapot választanunk. Az azonban már meglepő lehet, hogy itt bizony az sem mindegy, mivel fugázunk.

Mi az epoxi fuga?

Az újgenerációs epoxi fugák kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok, melyek a hagyományos cementbázisú fugával szemben számos rendkívül előnyös tulajdonsággal bírnak.

Melyek az előnyei?

Vízlepergető
Tartós, strapabíró
Nem repedezik vagy foltosodik
A zsíros szennyeződésekkel szemben is ellenállóbb
Sima, selyemfényű felületet ad
Vizesen és szárazon is egységes színű
Vegyszerálló
Különösen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben
Bel- és kültérben egyaránt használható
Vízszintes és függőleges felületen egyaránt alkalmazható
Kézzel felhordható
Fagyálló
Egyszerű mosással könnyedén tisztítható

Hogyan kell használni?

A munkafolyamat megkezdése előtt a burkolatrögzítésből visszamaradt ragasztómaradványokat teljes egészében el kell távolítani, a felületet pedig portalanítani kell. A burkolólap széleinél éktelenkedő ragasztófoszlányok eleve nem nyújtanak túl szép látványt, de ami még ennél is fontosabb: vízállóság szempontjából is aláaknázzák a munkát. Ezek ugyanis magukba szívják a felületre érkező csapadékot, majd a burkolólapok alá vezetik azt. Régi fugák felújításakor ugyanilyen fontos az is, hogy az elöregedett fugahabarcs maradványaitól is teljes mértékben megszabaduljunk. Csak tiszta, száraz, pormentes és minimum + 10 °C-os hőmérsékletű alapfelületen végezzük a fugázást! Utóbbira azért van szükség, mert hidegben lassabban köt az anyag. Ha az általunk megbízott mesterember másképp járna el, mindenképp nézzünk a körmére, mert ezek figyelmen kívül hagyása jelentős mértékben rontja a vízállóságot.

A gondos előkészítés után jöhet az anyag bekeverése. Az epoxi fugát a megadott arányok szerint, meleg vízzel kell bekeverni – először kézzel, majd géppel, lassú fokozaton, amíg selymes állagú, csomómentes masszát nem kapunk. A túlságosan híg, felvizezett fugázó anyag veszít víztaszító tulajdonságából! A bedolgozás viszonylag időigényes, így egyszerre csak annyit keverjünk be belőle, amennyit adott idő alatt el is tudunk használni. Az anyag felvitele után vizes viszkóz szivaccsal távolíthatjuk el a csempére került szennyeződéseket. Fontos megemlíteni, hogy a víztaszító fuga használata nem váltja ki a megfelelő rétegrend szerinti szigetelést.

Jó, ha tudod:

Ha a lemosás ellenére is fugafátylas maradt a burkolat, nincs minden veszve. Egyes készítményekkel utólag is korrigálhatóak az apróbb szépséghibák.
Ez a fugatípus is számtalan színvariációban kapható. A színhelyesség érdekében mindig élő fugaszín minta alapján válassz!
Az epoxi fuga gyakran még órákkal felvitele után is puha. Ügyelj arra, hogy se szennyeződés, se fizikai behatás ne érje megkötés előtt, mert az így keletkezett hibák nehezen tüntethetők el.

A sokoldalú epoxi:
Az epoxi fuga egyes típusai ellenállnak a penésznek, antibakteriális, gomba- és penészölő hatásúak. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően az erkélyek és teraszok mellett konyhák, csempézett konyhapultok, épített zuhanytálcák, medencék és egyes ipari létesítmények burkolólapjainak fugázására is használják.