Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 17.
Rudolf
Minimalista életfelfogás – lehetséges út a boldogsághoz

Minimalista életfelfogás – lehetséges út a boldogsághoz

ingatlantajolo.hu • fotó: floormirrors.us

Egy mini otthon is lehet az egészség és a boldogság kulcsa.

A legtöbb ember ideje nagy részét egy stresszes munkahelyen tölti, hogy ki tudja fizetni a lakásának a törlesztőrészleteit, és fel tudjon nevelni 1 vagy maximum 2 gyermeket. A stressz pedig előbb-utóbb betegséget okoz, és akkor elgondolkozhatunk: Vajon tényleg szükségünk volt arra a 100 nm-re, mindenhez közel a belvárosban? Tőlünk nyugatabbra már egyre többen választják a mini otthonokat, egyrészt mert rendkívül olcsóak, másrészt, mert könnyen továbbköltöztethetőek, ha máshol találunk munkát. Arra, hogy családok számára túl kicsik, pedig egyre több ellenpélda akad. Sokan rájöttek már arra, hogy kevesebb tárggyal körülvéve, sokkal teljesebb életet élhetnek.

Így volt ezzel az amerikai Asha Mevlana is, aki a zenélést választotta PR-os munkája helyett, miután mellrákkal diagnosztizálták, és épített egy mini házat, ami stúdióként és koncerthelyszínként is funkcionál.

 

De útja ennél kicsit kacskaringósabb volt. Mikor megtudta, hogy rákos, feladta állását, és Los Angelesbe költözött, hogy profi hegedűs legyen. A váltás gyógyulást és egyúttal karriert is hozott. S miután éveket töltött azzal, hogy a Transz-Szibériai zenekarral turnézott, és mindkét parton raktárakat tartott fent a holmija tárolásához, elhatározta, hogy ideje selejtezni és letelepedni.

 

Lakóhelyéül bátyja telkét választotta az Arkansasi Fayetteville-ben, és ide tervezte azt az L-alakú mini házat, melynek egyik szárnya lakásként, másik szárnya stúdióként szolgál, a kettőt összekötő terasz pedig színpaddá változik az itt tartott koncertek idejére.

 

A ház 6 hét alatt készült el, a lakás része 37, a stúdió része 15 négyzetméteres lett. A mobilház bármikor elszállítható, stúdiója pedig minden elektronikai felszereltséggel rendelkezik, ami a gyakorláshoz vagy a koncertek lebonyolításához szükséges.

A lakás további izgalmas elemei egy biciklikerék pedállal, melynek segítségével a konyhai felfüggesztett edénytartót ereszthetjük le, és az a garázsajtó, mely az egyik ablak árnyékolójaként funkcionál.

 

Mevlana elmondása szerint, sokkal könnyebb ezt a minimalista életmódot elfogadni, és lemondani a felesleges tárgyakról, ha felgyógyulunk egy életünket veszélyeztető betegségből.

Magyarországon még nem nagyon terjedtek el a mobilházak, mi mégis találtunk egyet a pest megyei Turán, ami persze bárhová költöztethető.

 

De érdekes ez a békéscsabai mobilház is, amelyhez egy rusztikus teraszt is építettek. Az üdülő ezzel az építménnyel és a telekkel együtt eladó, mely nevezetesen egy akácerdő az Ó-Körös partján közvetlen vízkapcsolattal.