MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Minden édesért többet kell fizetni

Minden édesért többet kell fizetni

azenpenzem.hu • fotó: ndtv.com

További sarcot vetnek ki az élelmiszerekre, az édesítőszert, a müzlit is megadóztatnák.

Egy kormányzati javaslat szerint jövőre az üdítők, sütemények után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót (NETA), ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Több új terméket is bevonnának az egészségügyi adó hatálya alá.

Többen és többet fognak fizetni népegészségügyi termékadót januártól a Népszava értesülése szerint. Szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök, zöldséglevek. A jövőben csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs- és zöldségtartalmú levek mentesülnek a NETA megfizetése alól. (Most ez a határ 25 százalék.)

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket. Nem menekülnek az adózás alól azok a cégek sem, amelyek módosították a termékük összetételét, hogy elérjék az adómentes kategóriát. Ha kevésbé is sóznak, de a termékük zsírtartalma meghaladja a 20 százalékot – adózniuk kell. Ezzel összefüggésben többet kell majd fizetni a zöldségcsipszekért és a pattogatott kukoricáért is.

Nem maradnak ki az energiaitalok sem. Sok gyártó elhagyta a taurint ezekből a frissítőkből, ám pótolták más, az egészségre továbbra is veszélyt jelentő stimulánssal. Így a javaslat készítői adókötelessé tennék azokat az energiaitalokat, amelyekben van koffein vagy valamilyen élénkítő szer, ezekért literenként 100 forint adót kellene megfizetni.

Jövőre az édes termékek (üdítők, sütemények) után akkor is meg kellene fizetni az egészségügyi termékadót, ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Ugyanis ezeknek is a terhére róják, hogy rászoktatnak az édes íz élvezetére. A csak édesítőszeres termékek közterhe azonban mintegy harmada lesz a cukrosokénak, így például az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát.