Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

amiotthonunk.hu • fotó: thisoldhouse.com

Az emelkedő energiaárak mellett hőszigetelni már nem csupán a gyors megtérülés miatt jó befektetés.

A megtérülésről beszélni egyébként érdekes módon főleg az utólagos hőszigetelés esetén szokás. Az utólagos hőszigetelés, amely egy család életében nagy beruházásnak számít, gyakran bukik el a megtérülés számolgatásán. De tegyünk fel magunknak ismét egy kérdést: ha nem elég gyors a megtérülés, inkább fűtjük az utcát, inkább fizetjük a több rezsit, és inkább felveszünk télen plusz egy kardigánt?

Már egy 10 centiméteres polisztirolhab szigetelés hatása is jól érzékelhető a falak és a beltér hőmérsékletén, sőt, a pénztárcánk is „megérzi”. A szakszerűen beépített polisztirol táblák szép lassan, hónapról hónapra hozzák vissza a befektetett értéket, mert a felújítás nagyságától függően akár 40-80 százalékkal is csökkenhet a fűtésre fordított összeg. Szakemberek szerint egy családi ház esetén a valódi energiamegtakarítás csak komplex beruházás esetén várható: ez a megfelelő vastagságú és anyagú hőszigetelés tetőn és homlokzaton történő használata mellett a fűtéskorszerűsítést vagy nyílászárócserét is jelenti, de már egy megfelelő homlokzati hőszigeteléstől is jó eredmény várható.
Magyarországon ma az átlagos hőszigetelési vastagság 10 cm körül mozog, amit ha összehasonlítunk a 2020-ra előírt 20 cm-es várható vastagsággal, akkor meglepő eredményeket kapunk. Vegyünk egy átlagos, 150 m2 külső falfelületű családi házat, amelynél – összehasonlítva a 10 cm, illetve a 20 cm anyag- és kivitelezési költségét – azt tapasztaljuk, hogy a megfelelő vastagságú polisztirol hőszigetelés beépítésével a költség kevesebb, mint 20 százalékkal nő, miközben a hőszigetelés kétszer olyan hatékony. A hőszigetelési vastagság meghatározáshoz mindenképpen szakemberre van szükség, és a jövőben fokozott figyelmet kell a beruházóknak, építkezőknek arra fordítaniuk, hogy ne engedjenek, az „ezen a 10 centiméteren lehet százezreket spórolni” hozzáállásnak. Ráadásul a szabályozás sem lesz megengedő.