Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Milyen a jó hálószoba?

Milyen a jó hálószoba?

nrgreport.com

Így legyen a hálószobája is energiahatékonyabb.

Nagyon sokszor csak az elektromos eszközeinkre vagy a vízhasználatra figyelünk, ha azt akarjuk elérni, hogy csökkenjen a rezsi, pedig a hálószobában is rengeteg mindent megtehetünk, amitől energiahatékonyabb lesz a helyiség. Elég néhány egyszerű változtatás, és máris zöldebbek lehetünk a hálóban is.

Ne fűtse túl a helyiséget!

Sokkal egészségesebb hűvös szobában aludni, mint melegben - persze azért nem kell megfagyni sem, de alapigazság, hogy a kellemesnél néhány fokkal hidegebben kell hagyni a hálót ahhoz, hogy a legjobbat tudja aludni. Ez energiahatékonyság szempontjából is nagyon hasznos lehet, hiszen nem kell fűtést pazarolni erre a helyiségre, vagy legalább is nem olyan sokat, mint a ház többi részére. Ha napközben fűti is, éjszakára érdemes sokkal lejjebb hagyni a termosztátot!

Ellenőrizze az ablakokat!

Sokszor írtunk már erről az oldalon, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: a szigetelés nagyon fontos, hiszen itt veszhet el a lakás hőjének és hűtésének nagy része. A hálószobában is érdemes ellenőrizni, milyen az ablakok és az ajtó szigetelése, és javítani rajta, ha esetleg nem megfelelő. Rengeteget spórolhat akkor is, ha csak néhány saját megoldást vet be - ezekre itt adtunk tippeket.

Húzza ki az elektromos eszközöket!

Van úgy, hogy a fejünk mellett hagyott töltő bedugva marad, vagy a laptopot is az áramhoz csatlakoztatva hagyjuk az éjjeli asztalkán, ha elmegyünk otthonról. Erről szokjon le minél előbb, mert ugyan naponta nem jelent nagy energiatöbbletet, de hosszabb idő alatt jelentősen összeadódik. Már csak azért is érdemes az elektromos eszközöket száműzni a hálószobából, mert a mesterséges fényük belezavar az ember természetes cirkadián ritmusába, és megzavarhatja a nyugodt alvást is.

Cserélje ki a lámpákat!

Lehetőség szerint a hálószobába olyan lámpát válasszon, amelynek lehet állítani a fényerősségét - egy hagyományos LED-izzó fénye nagyon zavaró lehet, ha az ember már lefekvéshez készülődik. Ha erre nincs lehetősége, akkor is maradjon a LED-lámpáknál, hiszen sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, és nem termelnek annyi hőt sem, de a lámpaburák közül válasszon olyat, ami egy kicsit árnyékol is!

Figyeljen a huzatokra is!

Talán már hallott róla, hogy a különböző huzatok képesek jobban vagy kevésbé benn tartani a hőt - nyáron válasszon légáteresztőbb fajtákat, télen pedig válasszon vastagabb anyagokat, akár vastagabb paplant, vagy extra takarót. Ne fűtéssel akarja megoldani, hogy komfortosan érezze magát az ágyban, hanem inkább plusz rétegekkel! Persze nem kell megfagyni, de nem érdemes a hűvösnél jobban befűteni sem.