MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Milliós fizetésemelést kapnak az állami szervek és hivatalok vezetői

Milliós fizetésemelést kapnak az állami szervek és hivatalok vezetői

napi.hu

Több mint egy tucat állami szerv, hivatal vagy intézmény vezetője és helyettesei részesülhetnek hatalmas fizetésemelésbe.

Egyes vezetők két-, háromszoros illetményemelésnek örülhetnek. Ha a parlament megszavazza az indítványt, január elsejétől kaphatják a brutálisan megemelt fizetéseket az érintettek.

Ez "csak" kiigazítás

A törvényjavaslat indoklásában kiigazításnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az illetményemeléseket. A Blikk kérdésére a tárca bővebben megmagyarázta a tervezett intézkedéseket: "A javaslatban szereplő béremelés a kormánytól független alkotmányos intézményekről szól, mint például Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vagy a Magyar Tudományos Akadémia, amelyek vezetőinek fizetése évek óta változatlan" - közölte a lappal a Miniszterelnökség.

A jogszabállyal a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvényt is módosítják, amely alapján nemcsak a vezetők fizetése emelkedhet, hanem lehetőséget biztosít az alkotmányos szervek számára, hogy bérfejlesztést hajtsanak végre kollégáik esetében is.


A legnagyobb nyertesek közé tartozik az Alkotmánybíróság, amelynek az összes tagja sokkal többet fog keresni. Sulyok Tamás elnök illetménye a mostani bruttó 1,5 millió forintról 3,8 millióra emelkedhet - hívta fel a figyelmet a Blikk. Több mint kétmilliós fizetésemelésben részesülhetnek a GVH vezetői, az elnöknek például 1,7 millióról 4 millióra ugrik a fizetése, a helyetteseinek pedig 1,3 millióról 3,6 millió forintra.

A fizetésemelésből nem marad ki Áder János köztársasági elnök sem, aki 1,5 millió forint helyett 3,2 milliót kereshet jövőre, miután Kövér László házelnök fizetésének 110 százalékát kaphatja.

Lehet legitim érveket felhozni a fizetésemelések mellett, de itt inkább a lojalitást jutalmazzák - mondta a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.