MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Miként véd a forróságtól a beduinok sötét köntöse?

Miként véd a forróságtól a beduinok sötét köntöse?

neokohn.hu • fotó: hirolvaso.com

Nem butaság fekete ruhát viselni kánikulában.

Izraeli tudósok szerint a beduinok sötét köntösét vizsgálva meglepő felfedezésekre jutottak.

Miért vastag, sokszor sötét színű köntöst viselnek a forró melegben egyes sivatagi népcsoportok, így a beduinok is? — tette fel a kérdést izraeli kutatók egy csoportja néhány évtizeddel ezelőtt. A 24.hu szerint a választ Amiram Skolnik vezetésével 1980-ban kezdték el vizsgálni, és olyan eredményre jutottak, amik ma is hasznunkra válhatnak.

A beduinok hagyományosan fekete szőrzetű kecskéket tenyésztenek, ebből adódóan elsősorban sötét színezetű ruha-alapanyagokat készítenek.

A Tel-Aviv Egyetem munkatársai rájöttek: habár közismert tény, hogy a sötét felületek jobban elnyelik a hőt, a beduinok gyakran kék és fekete köntöse meglepően jól véd a meleg ellen.

Mint kiderült, a sötét köntösök nem is annyira színüknek, mint inkább felépítésüknek köszönhetően védenek a forróság ellen – összegzi az eredményeket a magyar hírportál, amely emlékeztet: bár a szakértők korábban úgy gondolták, hogy alapvetően az öltözék színe segít a káros sugarak kiszűrésében, az izraeli szakemberek szerint az azonos felépítésű fekete, illetve fehér beduinköntösöket viselők bőrét épp ugyanannyi hő érte.

Tehát felismerték, hogy nem a színezés játssza a legfontosabb szerepet a védelemben; és ezután inkább a ruhaanyagok réteges szerkezetére kezdtek el fókuszálni.

A köntös külső része rendkívül forró, mélyebbre haladva azonban egyre hűvösebbé válik, és egyre kevesebb napsugárzás hatol át rajta. Az egész testet takaró öltözék ráadásul önmagában véd a közvetlen napfény, illetve a homok ellen is.

A vastag, de réteges szerkezetű öltözet tehát egyrészt védelmet nyújt a külső fenyegetések ellen, másrészt pedig lassítja a verejték párolgását is, és ezzel segít benntartani a hideget — tovább hűtve a ruha viselőjének testét.