MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Miért veszélyeztetett a makadámdió?

Miért veszélyeztetett a makadámdió?

index.hu

Egyetlen fától származik a világ makadámdió-termésének 70 százaléka.

 

Egy botanikai kutatásban DNS-mintákat vettek a Hawaii-szigeteken működő makadámdiófarmokon, ahol a világ termésének 70 százalékát állítják elő, és hasonló körültekintéssel mérték fel az örökzöld növény genetikai állományát az ausztráliai Queensland államban, ahonnan a makadámdió származik.

EBBŐL KIDERÜLT, HOGY HAWAII FÁI MIND UGYANATTÓL AZ ŐSTŐL SZÁRMAZNAK, A QUEENSLANDI GYMPIE KISVÁROSBÓL, vagyis az amerikai szigetcsoporton lévő fák vagy egyetlen, vagy legfeljebb néhány ugyanott élő egyed klónjai.

Történelmi feljegyzések is tanúsítják, hogy Robert Jordan és testvérei 1896-ban elültettek pár makadámdiót a Honolulu külvárosában lévő házuk hátsó kertjében. Később ezek biztosíthatták a fák oltásához az alapanyagot, és hiába van sok ezer fa a hawaii kertészetekben, nagyon kevés köztük a genetikai különbség.

MINÉL KEVÉSBÉ VÁLTOZATOS A GENETIKAI HÁTTÉR, ANNÁL NAGYOBB A KOCKÁZATA ANNAK, HOGY EGY BETEGSÉG VAGY A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ELINTÉZI A NÖVÉNY POPULÁCIÓJÁT.

A makadámdió őshazájában, Ausztráliában a vadon élő egyedek közt nagyobb a változatosság, tehát van lehetőség a genetikai készlet frissítésére. A négy, vadon élő makadámdió-fajtából azonban hármat a kihalás fenyeget, egy pedig veszélyeztetett.