MENÜ
2019. december 16.
Etelka, Aletta
Miért nem a helyi?

Miért nem a helyi?

Takács Zsuzsa • fotó: shoppertrak.com

Sokan elmennek nagyvárosokba, Budapestre, és ott megveszik az ugyanolyan, olykor drágább terméket.

Nem lehet próféta senki a hazájában? Egy kis falu polgármesterétől hallottam régebben, majd egy érintett mesélte el, hogy a településen működő péksége portékáját nem veszik a helybéliek. Inkább a messziről odaszállított kenyeret vásárolják, a mesterember pedig a megyeszékelyen büszkélkedhet törzsvásárlói körrel. Ez a jelenség pontosan rímelt arra a tapasztalatra, amit egy elismert optikusmestertől hallottam. Nagyon sokan elmennek a településről nagyvárosokba, vagy Budapestre, és ott megveszik az ugyanolyan, olykor drágább terméket és szolgáltatást, mint amit helyben kínálnak. A távolibb jobb reménye, vagy a sznobizmus készteti utazásra az embereket, nem tudni, de azt talán kevesen gondolják végig, hogy mit veszítenek ezzel. Pedig megéri a helyi ipart és kereskedelmet támogatni, hiszen a lakóhelyre fizeti adóját a vállalkozás, a környezetünk gyarapodhat általa, ráadásul a személyes kapcsolat aranyat ér. A misztikus szó a bizalom. Nem véletlenül terjed a helyben vásárlása mozgalma, nemcsak ésszerű, de talán divatossá válik a helyben fogyasztani. Arról nem beszélve, hogy a bevezetőben említett falucska lakossága télvíz idején, amikor járhatatlanokká váltak az utak, vajon kitől szerezte be a mindennapi kenyerét?