MENÜ
2020. május 28.
Emil, Csanád
Miért ilyen drága a saláta?

Miért ilyen drága a saláta?

www.agrarszektor.hu

Az itthon is egyre népszerűbb jégsaláta 600–700 forintos darabára láttán alighanem sokan a szívükhöz kaptak.

Elszálltak a salátaárak a tél folyamán, amikor a vevők alkalmanként 50–80 százalékos emelkedést is tapasztalhattak a boltokban tavalyhoz képest. Az itthon is egyre népszerűbb jégsaláta 600–700 forintos darabára láttán alighanem sokan a szívükhöz kaptak, de pár hétig még a magasabb árakat kell elviselnünk, bár némi csökkenés már érzékelhető. Az árak 150–200 forintos szintre rendeződhetnek vissza az áruházak polcain, de csak a húsvéti csúcsidőszak után, amikor a szabadföldi szedések megkezdődnek.

Vad árakkal találkozhattak a fogyasztók a zöldséges polcoknál a téli hónapokban, a jégsalátát például a korábban megszokott 200–300 forintos darabár helyett 600–700 forintért lehetett megvásárolni. Bizonyos salátafajták esetében még áruhiány is előfordult. A visszarendeződés már elkezdődött, de a helyzet normalizálódására csak húsvét után lehet számítani.

1985 óta nem volt ilyen hideg a tél, mint most, ráadásul az októberi fényszegény időszak miatt már az őszi szedések is csúsztak egy-két hetet – vázolta fel a helyzetet Kovács Róbert, a jászfényszarui Jászvega Trend Kft. ügyvezetője. Szerinte a szokatlanul zord időjárás mellett az olaszországi havazások és a spanyolországi heves esőzések miatt is akadozott a salátaimport, ez vezetett áruhiányhoz és váratlan áremelkedéshez.

Az árak még mindig viszonylag magasan vannak tavalyhoz képest, ám pár hét múlva bizonyosan csökkennek majd. Egyrészt a kereslet visszaesése miatt, másrészt pedig azért, mert a busás haszon reményében sokan kaptak kedvet a salátatermesztéshez, a túlkínálat pedig le fogja törni az árakat. Az új termelők ugyanakkor szinte csak a kiskereskedelemben fognak megjelenni, a nagykereskedőkkel aligha tudnak majd üzletet kötni – mondta Kovács Róbert.

Véleménye szerint a magyar salátafogyasztás ugyan évről évre növekszik, de még mindig elmarad a nyugat-európai átlagtól. A fejes saláta továbbra is nagyban meghatározza a piacot, és annak ellenére, hogy érzékelhetően kezd visszaszorulni, lényegében egész évben keresik a vásárlók. Amennyivel csökken iránta a kereslet, annyival nő a többié, például a jégsalátáé, amely lédús, ropogós, kellemes ízű, és csomagolva sokáig eltartható a hűtőben. Mivel Magyarországon kevés a fény a téli hónapokban, abban az időszakban behozatalra szorulunk ebből a kedvelt vitaminforrásból.

Hazánkban decembertől áprilisig fóliasátrakban nő a saláta, májustól novemberig pedig szabad földön. Így van ez a Jászvega Trend Kft. esetében is, amely bő 10 éve foglalkozik salátatermesztéssel, és mára egy tucatra növelte fajtakínálatát. Dupla falú, levegővel felfújt, jól szigetelő fóliasátrai 2 hektárnyi területet foglalnak el, a szabadföldi termesztést pedig 6 hektáron folytatják.

A fólia előnye, hogy megvédi a növényeket az időjárás viszontagságaitól (eső, jégeső, tavaszi hirtelen fagyok), nyáron viszont nem lehet használni, mert a saláta túl laza szerkezetű lesz alatta, vagyis romlik a minősége. De vannak már ígéretes fajták, Jászfényszarun például a holland Rijk Zwaan vetőmagjaival dolgoznak, és bizonyos fejes saláták a fólia alatt is kiválóan szerepeltek a kísérletek során.
Ha nincsenek komoly időjárási „kilengések”, a saláták beszállítói árai általában stabilnak mondhatók – jegyezte meg az ügyvezető. Talán túlságosan is régóta stagnálnak, miközben a munkabérek és az inputköltségek (palánta, műtrágya) folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. A nagy hideg, vagy a rekkenő hőség okozta anomáliákat sok termelő úgy próbálja kivédeni, hogy ellenállóbb, stressztűrő fajtákat választanak, így az időjárás áralakító hatását némileg csillapítani tudják.

Tapasztalatok szerint a fejes saláta mellett a Lollo, a római saláta és a tölgylevelű a legnépszerűbbek a Jászvega Trend Kft. kínálatából. A szabad földi palántázás március első felében, a 10-11. héten kezdődik meg, és ekkor még 6-7 hétre van szüksége a növénynek, hogy betakaríthatóvá váljon. Az első szedés tehát általában május első hetére esik, utána viszont – ahogy hosszabbodnak és melegednek a nappalok – folyamatosan rövidül a tenyészidő, nyáron már 3 hét alatt beérik a fejes saláta.

A betakarítást kizárólag kézzel végezzük, 80 százalékban állandó gárdával – mondta Kovács Róbert. A cégnél a foglalkoztatottak átlaglétszáma 14 fő. A megbízható, bevált munkaerő már csak azért is fontos, mert a salátákat a szedésnél majdnem egyenként kell átnézni, mivel nagyon alapos szűrőn megy át az áruátvételkor.

A jászfényszarui cég kizárólag nagykereskedelmi értékesítéssel foglalkozik, fő felvevőjük az Auchan Magyarország Kft., de közvetítő cégeken keresztül még Michelin-csillagos étterembe is eljut a salátájuk. Szállítanak román és szlovák partnerekhez, valamint környékbeli zöldségboltokba is. Tavaly a Nébih Szupermenta terméktesztjén a Jászvega Trend Kft. jégsalátáját az íz tekintetében a legkedveltebbé választották.