MENÜ
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
Miért fontos a B12-vitamin?

Miért fontos a B12-vitamin?

http://wellnesscafe.hu

Az alacsony B12-szint növeli a szívbajok, a dipoláris depresszió, az Alzheimer-kór és a mentális betegségek előfordulási esélyét.

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vegyület; amit természetes formájában csak az állati eredetű táplálékokban (hús, hal, tojás, tejtermékek) található meg. Ne aggódj, a tabletta formájában is kapható vitamin felszívódása még gyorsabb, mint ahogy gondolnád. Amennyiben viszont nem szedsz B12-vitamint és az alábbi tünetek bármelyike is igaz rád, irány a patika!

1. VEGETÁRIÁNUS VAGY VEGÁN ÉTRENDEN ÉLSZ

Természetes módon csak hús formájában juttathatod be a szervezetedbe a B12-vitamint. Amennyiben nem fogyasztasz húst, ne csak alkalmakként, hanem rendszeresen is fogyassz B-vitamin tablettákat; különben sápadt, fehér bőr, általános fáradtság és gyenge immunrendszer lesz a „jutalmad”.

2. HA AZ 50-HEZ KÖZELÍTESZ

A kor előrehaladtával a szervezet egyre nehezebben tudja feldolgozni természetes formájában a B12-t – ez memóriavesztéshez, feledékenység és a már előbb említett gyengeséghez, fáradékonysághoz vezethet. A menopauza bekövetkeztében duplán olyan fontos női multivitaminokat enni, hiszen csak így lehetsz erős és egészséges, hosszú távon is!

3. HA RENDSZERESEN ISZOL ALKOHOLT

Ha minden este egy nagy pohár borhoz nyúlsz, valamint a különleges alkalmakkor is gyakran fogyasztasz alkoholt, minden esély megvan rá, hogy extra alacsony legyen a B12-szinted! Ez azért van, mert a májnak nem lesz annyi helye elraktározni az értékes vitaminokat, tehát azonnal kiürül a szervezetedből. Hogy ez ne történjen meg, csökkentsd az alkoholfogyasztást és szedj B12-vitamint is!

4. HA DIABÉTESZED / AUTOIMMUN BETEGSÉGED VAN

A vércukorszinttel kapcsolatos problémákkal, illetve a gyulladásos betegségekkel (pl. lupusz) küzdő szervezet nem képes a B12-elraktározására, amennyiben hús formájában juttatod be a testedbe – épp ezért, nagyon fontos, hogy rendszeresen szedj ásványi anyagokat tartalmazó multivitaminokat!

Tudtad? Az alacsony B12-szint növeli a szívbajok, a dipoláris depresszió, az Alzheimer-kór és a mentális betegségek előfordulási esélyét? Az egészséges, kiegyensúlyozott életmódod élő felnőttek naponta 100-300 mg, terhesség esetén 500 mg; gyermekeknek 50 – 100 mg, csecsemőként pedig napi 10-20 mg B12-vitamin bevitele ajánlott!