Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Miért érdemes őszi káposztarepcét termelni?

Miért érdemes őszi káposztarepcét termelni?

agronaplo.hu • fotó: Kapfinger András

Az őszi káposztarepce a napraforgó után a legjelentősebb olajipari növényünk.

Vetésterülete az elmúlt harminc évben 50-170 ezer ha között változott és az egyes években talán ennél is nagyobb ingadozást mutat. Ez a semmilyen szempontból sem kívánatos, gyakran egyik évről a másikra bekövetkező területváltozás alapvetően három okra vezethető vissza. Elsőként kell említeni a repce közgazdasági pozíciójának gyors hazai változásait, szélsőséges, a repce számára kedvezőtlen időjárásunkat. Végül jellemző, hogy a gazdálkodók gyakran túlértékelik adottságaikat és lehetőségeiket.

Az EU tagországok nagy jelentőséget tulajdonítanak a repcének. Nem véletlen, hogy a támogatott növények körében van, tekintettel a növény sokoldalú hasznosságára. A növény értékeit, amelyek szinte évről-évre gyarapodnak mi is immár több, mint 100 éve ismerjük, csak esetenként megfeledkezünk róluk. Ezért talán nem felesleges, címszavakban felsorolni a növény nemzetgazdasági és ezen belül a gazdálkodókat közvetlenül érintő előnyeit.

A magtermést legnagyobb részt az élelmiszeripar hasznosítja (étolaj, margarin gyártás). Az olajnyerés után visszamaradó magdara pedig kiváló fehérjetakarmány.
A nagyobb erukasav tartalmú fajtákból nyert olajat az ipar számos területén használják (festék-, bőr-, robbanóanyag-, mosószer gyártásban, fémiparban). Sőt, mint megújuló energiaforrás, a repce már túl van a kísérleti stádiumon (tüzeléstechnika, repce metilészter – RME). Közvetlen növénytermesztési előnyei, hogy sokoldalúan hasznosítható (mag, zöldtakarmány, zöldtrágya), termesztése külön géprendszert nem igényel, a gabonatermesztés eszközrendszere alkalmazható, kiváló őszi búza elővetemény. A 0,3 ha felett gazdálkodók földalapú támogatást kapnak. A termesztők már a III. negyedév elején árbevételhez jutnak, 2,0 t/ha termés már szerény nyereséget biztosít.

Ahhoz viszont, hogy az őszi káposztarepce valóban sikernövényünk legyen az EU-ban, néhány alapvető agronómiai szabályt szigorúan be kell tartani. A talajművelés és trágyázás alapelveiről, a fajta kiválasztásáról, a vetés, ápolás és betakarítás részleteiről bővebben a www.agronaplo.hu oldalon olvashatnak.