Tam_Bau
MENÜ
2019. július 18.
Frigyes
Mi az a rovarhotel?

Mi az a rovarhotel?

lakaskultura.hu

A modern tégla- és betonépületek már nem kínálnak búvóhelyet a bogarak számára.

Ezért fontos, hogy természetes anyagokból a környezetbe illő építményeket alakítsunk ki, amelyekben elrejtőzhetnek és hosszabb távra is berendezkedhetnek a rovarok. Cserében hasznot hajtanak majd a kertben, és nem mellékesen táplálékul szolgálnak más négylábú vagy szárnyas kertlakók számára.

Darázsgarázst egyszerűen készíthetünk egy 10-20 cm átmérőjű tűzifa kugliból, ha 3-10 mm átmérőjű fúróval sűrűn átlyuggatjuk 3-10 cm hosszú furatokkal. Mivel a darázsgarázsba nem költöznek be agresszív fajok, az ilyen eszközt nyugodtan kitehetjük erkélyre, épületfalra is.
A darázsgarázsnál jóval több lakót vonzanak a bogártanyaként szolgáló, nem bolygatott, úgynevezett természetvédelmi farakások. A földfelszínen futó-mászó fajoknak (pl. futrinkáknak, százlábúaknak, ászkáknak) már egy lyukacsos tégla, néhány egymásra helyezett tetőcserép, egy ághalom vagy szalmabála is jó búvóhelyül szolgál.
Egy komfortosabb, emeletes rovarhotel építése során szabad teret engedhetünk kreativitásunknak, hiszen szinte mindenféle természetes anyagot felhasználhatunk a létesítéséhez.
Az építmény váza lehet egy egyszerű fadoboz, egy raklapból vagy lécekből ácsolt láda, sőt akár egy agyag virágcserép vagy egy PET palack is. Illesszünk bele elválasztókat, majd az egyes rekeszeket töltsük meg minél több fajta természetes anyaggal, pl. fakéreggel, rövidre vágott gallydarabokkal és nádszállal, dióhéjjal, fenyőtobozzal, esetleg összegyűrt papír tojástartóval, hullámkartonnal.
A rovarhotel tetejét mindig fedjük le, hogy megvédjük a „lakosztályokat” az őszi-téli csapadéktól. A nagyobb kereteket pedig vegyük körbe csirkehálóval, vagy kötözzük körbe dróttal, hogy megakadályozzuk az alkotóelemek kiszóródását.
A rovarhotelekről, bogártanyákról és a természetvédelmi farakásokról részletes ismertetőket találunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.
Akinek nincs ideje, kedve, türelme a barkácsoláshoz, készen is vásárolhat rovarhoteleket az egyszerűtől a művészi kivitelezésűig.