MENÜ
2018. június 21.
Alajos, Leila
Mészáros Pál: „Ez az elismerés minden díjnál fontosabb számomra”

Mészáros Pál: „Ez az elismerés minden díjnál fontosabb számomra”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Mészáros Pál azt mondja, ez a legnagyobb elismerés számára.

Igazi lokálpatrióta, a borász szakma elismert képviselője. Mészáros Pál az elmúlt két évben számtalan szakmai díjat elnyert. Tavaly a Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának választották a Mészáros Pincészetet, idén januárban vehette át a 2016-os Év Bortermelője címet, 2015-ben a Bormustrán a Legeredményesebb Pincészet címe mellé fia, Mészáros Péter a Legeredményesebb fiatal borász címet is megkapta. Négy éven keresztül adták Szekszárd Város Borát, tavaly Bordeaux-ban két arany és egy ezüst érmes boruk lett. Idén augusztusban, a Város Napján Szekszárd Díszpolgára lett.

Mészáros Pál azt mondja, ez a legnagyobb elismerés számára. Ősei Szekszárdhoz, ehhez a gyönyörű vidékhez kötik, több száz éve élnek és gazdálkodnak itt. A szakember igazi lokálpatrióta, 13 évig a hegyközség vezetőjeként dolgozott, ma a szekszárdi borásztársadalom elismert tagja. Bizakodva beszél az idei várakozásokról és kilátásokról.

A 2017-es évben nagyon jó évjáratra számíthatunk, mennyiségben és minőségben egyaránt, ha marad a jó idő. Talán csak a 2011-12-es év volt hasonló, a meleg, száraz idő csúcsévjáratot hozhat – mondta a szakember. Már szüreteljük az Irsai Olivért és a Cserszegi Fűszerest, és remélem, hogy a Szüreti Napokra palackba kerülnek. Díjazott borainkat is megtalálhatják majd a standon, így a 2012-es Grand Antiqua, valamint a Merops cuvée, ezek Bordeaux-ban tavaly aranyat, míg a Hidaspetre 2012-es ezüstöt nyert. Az idei szekszárdi borversenyen a 2014-es Bikavér aranyérmet kapott. Megemlíthetem az új szekszárdi palackba töltött 2015-ös, 2016-os Kékfrankost, valamint a 2013-mas Bikavért. Nem feledkezhetünk meg a rosérajongókról sem, így a fesztivál ideje alatt a 2017-es rosét fogyaszthatják már standunkon, a Borudvarban. És nem csak a Borudvarban, de Szekszárdon, a Merops Étteremben is várjuk a vendégeket – teszi hozzá a házigazda.