MENÜ
2021. január 22.
Vince, Artúr
Méregdrága iPhone-ok – mennyi az önköltség?

Méregdrága iPhone-ok – mennyi az önköltség?

portfolio.hu

Tudja, hogy mennyit keres az Apple egy iPhone-on?

Mindenki számára közismert, hogy hatalmas profittal adja el az iPhone-okat az Apple, de egy kínai weboldal számításai egészen megdöbbentőek. A múlt héten bemutatott iPhone X-et például a gyártási költségekhez képest több mint duplaáron értékesíti az Apple.

Múlt héten az Apple-rajongók figyelmét a szokásos őszi iPhone-bemutató kötötte le. Az Apple egy jubileumi modellt is bemutatott a készülék tizedik évfordulójára, az iPhone X-et, ami minden idők legdrágább iPhone-ja lett. Kezdőára 999 dollár, de a 256 GB-os tárhellyel rendelkező változatért 1149 dollárt kell fizetni.

Köztudott, hogy az Apple hatalmas profit marzzsal adja el a telefonjait, az iPhone segítette hozzá, hogy a világ legnagyobb profitot termelő tőzsdei vállalata legyen. A felső kategóriában lehet igazán profitot csinálni a telefonokon, az Apple pedig szinte csak oda pozícionálja készülékeit (kivéve a középkategóriába eső iPhone SE-t).

Egy kínai weboldal számításai szerint az iPhone X több mint a duplájába kerülhet, mint amennyiért előállítja őket az Apple: az 1149 dollárba kerülő telefon gyártási költsége például mindössze 430 dollárt tesz ki.

A legdrágább alkatrész a kijelző, ami mintegy 80 dollárba kerül. A telefon üvegből készült háza sem olcsó, 50 dollárba kerül készülékenként. Mindennel együtt 430 dollárba kerül egy iPhone X előállítása, ha a csomagolási és a logisztikával kapcsolatos költségeket nem vesszük figyelembe.