MENÜ
2019. június 24.
Iván
Melyik megyékben születik a legtöbb gyermek?

Melyik megyékben születik a legtöbb gyermek?

babaszoba.hu

Ezekben a megyékben születik a legtöbb gyerek.

A kormány legfontosabb céljai között szerepel a demográfiai helyzet javítása, azaz, hogy minél több gyerek szülessen. Vajon megyei bontásban hogy alakul a gyermekvállalási kedv?

A statisztikák szerint az aprófalvak népessége az elmúlt 10 évben 12 százalékkal csökkent - írja a hellovidek.hu a KSH adatai alapján. Nyilván ezen a tendencián is változtatni akar a kormány a Modern Falvak Programmal.

Míg 2001-ben 96 ezer gyerek született az országban, addig 16 évvel később már a 91 ezret sem éri el az születések száma. A csökkenés azonban nem minden megyére igaz, ha a 2001-es és a 2017-es megyei adatokat vizsgáljuk, akkor az látszik, hogy a fővárosban, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében n az országos trenddel ellentétben növekedett a gyermekszületések száma. A legnagyobb születésszám csökkenés pedig Békés, Somogy és Baranya megyében történt.


Ha azonban a 2010-es és a 2017-es adatokat nézzük meg, akkor már más a sorrend: első helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, második Hajdú-Bihar, majd Heves megye következik.
A legnagyobb csökkenés az elmúlt 7 évben Budapesten, Zala és Pest megyében következett be, rajtuk kívül még Fejér, Baranya és Veszprém megyében volt csökkenés, a többi megyében növekedett a születések száma.