MENÜ
2019. augusztus 24.
Bertalan
Megtalálta a biztonsági rést a pénzautomatákon

Megtalálta a biztonsági rést a pénzautomatákon

hvg.hu • fotó: unilad.co.uk

280 millió forintnyi pénzt emelt le a kínai bank automatáiból.

Összesen 280 millió forintnyi jüant vett magához egy kínai bank szoftverfejlesztője, miután észrevett egy súlyos, ám mindenki más előtt ismeretlen hibát. Hónapokon át dőzsölt, de végül lebukott.

Több mint 10 évig tartó börtönbüntetésre ítéltek egy kínai biztonsági szakembert, Qin Qishenget, aki korábban a pekingi Huaszia Bank egyuj vezető szoftverfejlesztő volt. A 43 éves férfit azért ítélték el, mert kiszúrt egy súlyos biztonsági rést a bank rendszerében, ám a hiba létezését nem jelentette, ehelyett kihasználta, és rengeteg pénzt vett magához.

A South China Morning Post beszámolója szerint Qin észrevette, hogy a bank rendszere éjfél után valamiért nem regisztrálja az ATM-ekből történő készpénzfelvételeket. Qin 2016 novemberében szúrta ki a komoly sérülékenységet, ám arról még egy évvel a felfedezést követően is hallgatott. Az eltelt időben viszont folyamatosan emelt le összegeket a bank automatáiból. Ehhez a lap szerint egy különleges programot is írt, ennek segítségével 5-20 ezer jüan közti pénzösszegekhez sikerült hozzájutnia – anélkül, hogy bárki észrevette volna.

A programozó néhány hónap eltelte után már több mint hétmillió jüanra, vagyis kb. 280 millióra tett szert, de a banknak még ekkor sem lett gyanús, hova tűntek az összegek az úgynevezett belső számláról. Ezt kimondottan a rendszerrel kapcsolatos tesztelésekre tartották fenn, de az eredeti egyenleg valószínűleg sokkal nagyobb volt, ezért sem tűnt fel senkinek, hogy jó ideje megcsapolják már. Qin végül azonban lebukott.

A történet érdekessége, hogy a férfit alkalmazó bank nem büntette a programozót, sőt: miután Qin az összes pénzt visszautalta, munkaadója arra kérte a hatóságokat, ejtsék az ellene felhozott vádakat. Azzal érveltek, hogy a biztonsági rést másvalakivel talán sokkal drágábban tudták volna befoltoztatni, az egész munka pedig nagyon sokba került volna.

A bíróság már nem volt ennyire elnéző, a férfit másodfokon is 10 és fél évre ítélték.