MENÜ
2020. május 28.
Emil, Csanád
Meghűlés: alapgyógyszerek és természetes gyógymódok

Meghűlés: alapgyógyszerek és természetes gyógymódok

Takács Zsuzsa • fotó: hazipatika.com

Tilia Gyógyszertár Tolnán: „Az ügyelet sürgősségi ellátás, nem meghosszabbított nyitva tartás!”

Már jócskán az őszben járunk, és nagy számban jelentkezik az influenza, egyre többen küszködnek meghűléses betegséggel. Ilyenkor megnő az orvosi rendelők és a gyógyszertárak forgalma, nagyon sokan egyenesen a patikába mennek, ha még nem túl nagy a baj. A legfontosabb azonban a megelőzés, és a természetes gyógymódok is jól alkalmazhatók, ha pedig mégis gyógyszerre van szükség, ajánlatos nem az utolsó pillanatig várni. Ám sok betegnek furcsa elképzelése van az ügyeletről, egyebek mellett erről is beszélt PILISI ISTVÁNNÉ, a tolnai Tilia Gyógyszertár vezetője.

– Az elmúlt napokban nagy a forgalom a patikában: sokan kérnek gyógyszert megfázásra, torokfájásra. Ha már megvan a baj, tüneti szerekkel enyhíthető a szenvedés. Mindig elmondom, hogy ne csak tablettákkal, hanem hagyományos módszerekkel is próbálkozzanak a betegek. Láz esetén nagyon jó a borogatás, hűtőfürdő, fontos a folyadékpótlás és a könnyű diéta. Megfázáskor gyógynövényes krémmel, gyógyteával, vagy gyógynövényes köptetővel is kúrálhatjuk magunkat. Érdemes néhány alapgyógyszert beszerezni, lázcsillapítót, toroköblítőt, görcsoldót, fájdalomcsillapítót otthon tartani. És még egy megfontolandó tanács, betegség esetén kerüljük a közösséget, zárt helyen sokat szellőztessünk és fertőtlenítő kézmosószerek alkalmazása is segíthet.
– A gyermekek, fiatalok számára fokozott fertőzésveszélyt jelenthet a szeptemberi óvoda-, iskolakezdés. Mit tanácsol a szülőknek?
–A megelőzést nagyon fontosnak tartom. Létezik a gyermekek számára kifejlesztett vitaminos gumicukor, több ízesítésben, amit örömmel vesznek be a kicsik. Az életkornak megfelelő vitaminok, táplálék-kiegészítők mellett a sok mozgás, szabadban tartózkodás szintén elengedhetetlen. Nem kell mindjárt gyógyszert bevenni, ha másként is megőrizhetjük, vagy visszanyerhetjük egészségünket! De hozzáteszem: ha a beteg állapota nem javul, esetleg rosszabbodik, magas lázat, rossz közérzetet, erős fájdalmat tapasztal, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz!
– November 1-jétől vezetik be az e-receptet. Mire készüljünk fel ezzel kapcsolatban?
– Sajnos erről még nem kaptunk semmilyen hivatalos tájékoztatást, amint pontos információink lesznek, tájékoztatni fogjuk a betegeket.
– Mit tapasztal a szigorúbb gyógyszerkiadási rendszerrel, ügyelettel kapcsolatban?
– Közel két éve vezették be, de a mai napig gondot jelent. Nem értik meg sokan, hogy vényköteles gyógyszert semmilyen indokkal nem adhatunk ki másként, eltérő időpontban, mint az orvos által felírt recepten szerepel. Az adagolásra is nagyon ügyelni kell, mert nekünk, gyógyszerészeknek nincs lehetőségünk korrigálni, nem segíthetünk. Az ügyeletben sem adhatunk ki vény nélkül vényköteles gyógyszert. Ráadásul gyakran figyelmeztetjük a betegeket, hogy változott az orvosi ügyeletben felírható orvosságok köre, például a cukorbetegségre alkalmazott gyógyszerek, az inzulin, vagy éppen a tápszerek csak ott írhatók fel, ahol nyilvántartást vezetnek a betegről.
Az ügyelet sürgősségi ellátás, nem meghosszabbított nyitva tartás! Mindent elkövetünk a betegekért, de részükről is fontos a tudatosság és odafigyelés, hogy segíteni tudjunk.

TILIA GYÓGYSZERTÁR
Tolna, Alkotmány u. 24. Telefon: 74/440-462
Nyitva: H-P: 8.00-18.00-ig
Változott az ügyelet: 3 hetente szombaton 17.00-20.00-ig, vasárnap 8.00-11.00-ig, 17.00-20.00-ig