Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Még mindig hódít a Magyar Állampapír Plusz

Még mindig hódít a Magyar Állampapír Plusz

24.hu • fotó: mfor.hu

A július végi betétállomány 6,9 százalékkal magasabb a tavaly július véginél.

A júniusinál lassabb ütemben, de júliusban is folytatódott a lakossági betétállomány csökkenése, a zsugorodás hátterében a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) megjelenése állhat – írta a Világgazdaság.

A MÁP Plusz június eleji megjelenése után eltelt két hónap jelentős mozgást hozott a lakossági betéteknél: a július végi betétállomány 255,6 milliárd forinttal kevesebb a két hónappal korábbinál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai azt mutatják, hogy júniusban a háztartások hirtelen nagyobb mennyiségű pénzt vontak ki a betéteikből. A tranzakciók egyenlege júniusban 225,1 milliárd forint mínuszt mutatott, vagyis ennyivel több pénzt vontak ki a háztartások a betétekből, mint amennyit elhelyeztek. Júliusban lassult a betétkivonás, de még mindig 37,2 milliárd forint mínusz volt a tranzakciós egyenleg.

A jegybank statisztikája szerint leginkább a látra szóló és a folyószámlabetéteket érintette a pénzkivonás, ezek állománya két hónap alatt több mint 181 milliárd forinttal csökkent. Emellett jelentősen, 86 milliárd forinttal zsugorodott az éven belül lekötött betétek állománya is.

A szuperállampapír elszívó hatása ellenére éves összevetésben még így is növekedést mutat a lakossági betétek piaca: a július végi 8635,3 milliárd forintos betétállomány 6,9 százalékkal magasabb a tavaly július véginél – olvasható a Világgazdaságban.