MENÜ
2019. árpilis 21.
Konrád
Meddig tartott a Rubik-kocka kitalálása Rubik Ernőnek?

Meddig tartott a Rubik-kocka kitalálása Rubik Ernőnek?

hvg.hu

A világon mindenütt ismert, fél évszázada megjelent Rubik-kockáról készített filmet az Insider magazin.

Mára az eredetileg nem is játéknak készülő és először Bűvös kockaként ismert tárgy a világ legnépszerűbb játéka. Világbajnokságokat rendeznek a gyors kirakásából: 2018 májusában egy fiatal ausztrál férfinak, Feliks Zemdeksnek erre mindössze 4,22 másodpercre volt szüksége. Mások napokat, heteket, hónapokat szánnak erre (sokszor sikertelenül). A kocka bevonult a popkultúrába: filmekben, animációs filmekben szerepelt.

A videóban megszólal Rubik Ernő, aki elmondta, hogy eredetileg szemléltető eszköznek szánta a diákjai számára a kockát. Szerinte a sikere abban áll, hogy felkelti a kreativitást, és felidézi a gyerekkorunkat. „Nagyon bonyolultnak tűnik, ha nem ismerjük a kirakása titkát, de pofonegyszerűnek, ha igen.” Neki eredetileg – a film szerint – egy hónapig tartott, míg megoldotta először a saját találmánya rejtélyét.

A feltaláló arról is mesélt, hogy alig talált partnercéget arra, hogy forgalmazza a találmányát, mert nem látszott jó játéknak, túl bonyolultnak találták. „Miért vennének az emberek egy olyan játékot, amit nem képesek megoldani?” – mondták. Végül több mint 450 millió darabot adtak el belőle. A sikerén maga Rubik is meglepődött.

A filmben az is elhangzik, hogy 43 trillió különböző állása lehet a Rubik-kockának.