MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Más szerepel az 56-os plakáton

Más szerepel az 56-os plakáton

magyarnarancs.hu

Hónapok óta láthatjuk Dózsa László kamaszkori, géppisztolyos portréját óriásplakáton.

Villamosmegállóban, bankfiókok kirakatában, és eddig senki nem emelt kifogást ellene. A képen szereplő, immár 74 éves színművész sem, akit 1956-os hősiességéért már számos alkalommal kitüntettek.

Nem csoda, hogy szinte senki nem vonta kétségbe a kép hitelességét, csupán Széky János pár napja megjelent cikkében olvashattuk, hogy „aláírása szerint Dózsa László, a későbbi neves színművész az, bár a kép készítője, Michael Rougier azt jegyezte föl, hogy Pruck Pálnak hívták, és tizenöt volt, így is terjedt el a világban”.

És valóban.

A Life magazin keresőjében ma is könnyedén rátalálhatunk az említett fotóra, amelynek képaláírásában „Pal Pruck” szerepel.

Ez persze lehet tévedés, hiszen Rougier rossz nevet is megjegyezhetett, ám más forrásról nincs tudomásunk. Ráadásul most egy hozzátartozó (Pruck Pál unokatestvére) is felbukkant, azzal kereste meg az RTL Klubot, hogy Dózsa László nem is Dózsa László; fényképpel próbálja bizonyítani igazát.

Dózsa hárít, mint mondja „ez nem lenne méltó az ´56-os emlékezéshez, de hajlandó „antropológiai vizsgálatnak” is alávetni magát, szerintünk elsőre egy fiatalkori fénykép is elég lenne.

De azt nem Dózsa Lászlónak kellene bemutatnia.

Ugyanis nem neki kell bebizonyítani, hogy ő van a képen, hanem azoknak, akik ráírták a nevét. A megrendelő ’56-os emlékbizottságnak, a kampány kivitelezőinek, illetve azoknak az egyelőre ismeretlen történészeknek, lektoroknak (ha voltak egyáltalán ilyenek), akik jóváhagyták e plakát megjelenését.

Árulják már el, honnan vették, hogy Dózsa László van a képen?

Árulják el, mert ennek hiányában teljesen hiteltelenné válik az egész, súlyos milliókkal megtámogatott kampányuk, és senki sem moshatja le róluk, hogy kedvükre hamisítják a történelmet.

Láttuk, hogy ki lehet magyarázni Desmond Child lopott dalát, és lehet „történészvitának” álcázva kiretusálni a forradalom hősei közül Nagy Imrét, Maléter Pált vagy a munkástanácsokat, most viszont (ha nem állnak elő cáfolhatatlan bizonyítékkal) azt kellene megindokolni, hogy miért nem egyezik a plakáton szereplő név és a képen látható kamasz.

Ismerve Schmidt Máriáék eddigi munkásságát, nincsenek illúzióink. Ha kiderül, hogy nem Dózsa László van képen, valószínűleg cinikusan, egy vállrándítással elintézik.

Azt mondják majd: lehetne ő is.