MENÜ
2018. június 19.
Gyárfás
Már májusban figyelmeztetett az FBI

Már májusban figyelmeztetett az FBI

444.hu

Az FBI már májusban figyelmeztetett, hogy a fehér fajvédők halálos fenyegetést jelentenek.

„Megállapításaink szerint az elkövetkező évben a szélsőséges fehér fajvédő erőszak jellemző formája a magányos támadók által [...] a kínálkozó célpontok ellen elkövetett spontán támadás lesz” – írta az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI a Foreign Policy birtokába került 2017 májusi közös hírszerzési jelentésében, amely már címében jelzi, hogy „a szélsőséges fehér fajvédők által elkövetett halálos erőszak tartós fenyegetés”.

Az idézet részlet tökéletes leírása a szombati charlottesville-i támadásnak, amikor egy magányos rasszista, James Alex Fields élve a kínálkozó lehetőséggel, autójával gázolt halálra egy, a nácik gyűlése ellen tiltakozót és sebesített meg még majd húsz embert. A támadásról készült rengeteg felvétel alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem tervezte el előre akcióját. A szemtanúk szerint amikor befordult az utcába, és szembesült az érkező ellentüntetőkkel, visszatolatott, hogy lendületből hajthasson át rajtuk, nem kímélve autóját, amire közösségi médiás tevékenysége alapján nagyon büszke lehetett.
Az FBI és a terrorelhárításért is felelős belbiztonsági minisztérium (DHS) közös hírszerzési jelentése már májusban előre jelezte, hogy 2017-ben is komoly fenyegetést jelentenek a fehér fajvédők. Megállapításaik szerint a fajvédők 2000-2016 között 26 támadást követtek el, többet, mint bármelyik más amerikai belföldi szélsőséges mozgalom. Támadásaiknak ez idő alatt összesen 49 halálos áldozata volt.
Az FBI és a DHS arról is írt, hogy bár nem zárhatók ki a szervezett-tervezett, löfegyverekkel elkövetett, sok áldozatot követelő támadások, és példákat is hoz jelentésében meghiúsított tervekről; a támadások jellemző formája mégis az indulatból, a kínálkozó alkalmakra lecsapva elkövetett merényletek. Ezeket 2016-ban már jellemzően szúró-vágó fegyverekkel, nem tűzfegyverekkel követték el, ami ismét a spontaneitásukra utal.
Azt is megállapították, hogy bár a támadások maguk nem szervezettek, az elkövetők javarészt szervezett szélsőjobboldali csoportok, szkinhedcsapatok vagy a KKK tagjai.