MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Malőr a légiparádén

Malőr a légiparádén

index.hu

Eltévedtek a svájci műrepülők, jódlifesztiválon tartottak légiparádét.

A svájci légierő műrepülő alakulata, a Patrouille Suisse a hétvégén Langenbruckben tartott volna légiparádét annak alkalmából, hogy száz éve született a településen a svájci repülés egyik úttörője Oskar Bider. El is indultak rendben a szombat délelőtt 11 órára meghirdetett negyedórás műsort megtartani, de nem GPS-szel repültek, hanem hagyományosan, térkép alapján navigáltak, aminek meg is lett az eredménye.

A svájci aviatika pionírjának tartott megemlékezés helyett ugyanis pár kilométerrel odébb, Mümliswilben kötöttek ki, ahol a 31. Északnyugati jódlifesztivál látogatóit szórakoztatták a bemutatóval.

A köteléket alkotó Tiger F5-ös gépek nincsenek GPS-szel felszerelve, többek között ezért sem lehet őket harci célra használni. „Térképen néztük meg a helyszínt, a térképen 1 cm a valóságban 1 km-nek felel meg, ami pedig öt másodpercnyi repülési idő" - mondta az eltévedésről a légierő egyik képviselője.

Eddig az ilyen egyszerű műsorokhoz nem volt előírás a gépeket segítő földi személyzet, de a légierő úgy döntött, hogy a jövőben minden alkalommal küldenek földi személyzetet is, hogy hasonló malőr még egyszer ne fordulhasson elő.

Az esetet még kellemetlenebbé tette, hogy az egyik pilóta Langenbruckben született. Azt mondta, az zavarta meg, hogy először arra figyelt, hogy nehogy összeütközzenek egy helikopterrel, amikor pedig ezután azt akarta megnézni, hogy jó helyen járnak-e, akkor tévesen azonosított egy, a földön elhelyezett jelzést.