MENÜ
2019. január 23.
Zelma, Rajmund
Magyarország legnagyobb agrár-szakképző iskolája – Miért érdemes itt tanulni?

Magyarország legnagyobb agrár-szakképző iskolája – Miért érdemes itt tanulni?

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András, csaposuli.hu

Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató: „A mezőgazdaság presztizsét, a társadalmi megítélést kell javítani."

Az FM DASzK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Magyarország legnagyobb agrár-szakképzője, hat tagintézményben végzi az oktatást. Központja Szekszárd, ahol a tavalyi évben átadott közel félmilliárdos beruházást követően idén sem áll meg az élet. A fejlesztéseknek soha nincs vége, röviden így foglalható össze SIMONNÉ SZERDAI ZSUZSANNA főigazgató összegzése, aki az idei tervek, folyamatban lévő projektek mellett arról is beszél: miért érdemes a Csapóban tanulni.

– A pályázatok iskolájának is nevezhetnénk a Csapót, mondhatjuk, minden lehetőséget megragadnak a fejlesztésre. Most éppen milyen projektben dolgoznak?
– A „Menő menza” pályázat keretében a Csapó Dániel Alapítvány nyert el 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást, amit a közétkeztetés minőségének fejlesztésére, szemléletformálásra, részben pedig eszközbeszerzésre fordítunk. Az alapítvány pályázhatott, mi pedig örömmel vettük a lehetőséget, mellyel a diákok egészséges életmódját – benne az egészséges táplálkozást – támogathatjuk. Külön dietetikus segíti a munkát, havonta egyszer „Közös ügyeink” címmel kerekasztal-beszélgetésre várunk ismert személyiségeket, sportolókat.
– Ha már menzáról van szó, akkor nem mindegy, hogy mi kerül a tányérba. Mennyiben tud az iskola saját kertészetére támaszkodni?
– Természetesen a kertészeti gyakorlat a legfőbb szempont, de igyekszünk a konyhai igényeknek megfelelően alakítani a szakmai munkát. Két kertész irányításával olyan zöldségeket termesztenek a tanulóink, mellyel részben ellátják a konyhát.
– Ez mindenképpen ésszerű összehangolása a képzési és működési szempontoknak, miközben a gyerekek számára is kézzelfogható az eredmény.
– Igen, ez fontos számunkra. A tavaly átadott vágóponton is hasonló tapasztalatot szerezhetnek a diákok. Minden szakhatósági engedély birtokában is tartottam attól, hogyan lesz fenntartható és gazdaságos a létesítmény, de a tapasztalatok nagyon jók. Heti 3-4 vágás nem túl sok és nem is kevés ahhoz, hogy a hentesképzésben résztvevő végzősök szakoktató irányításával gyakorlatot szerezzenek. Ugyanakkor bevételt is jelent az iskola számára, kiszolgálunk egyfajta lakossági igényt. A bérvágások mellett itt vágjuk le a saját sertésállományunk leselejtezett állatait is.
– Vagyis nemcsak beruháznak, de működtetni is tudnak, ami nem utolsó szempont. Milyen projekteket emelne ki a jelenleg is zajló programok közül?
– Tízmillió forint támogatást nyertünk el egy sportpályázaton, aminek a rövid története néhány éve kezdődött. Pontosabban akkor, amikor az évtizedek óta használaton kívüli, öreg tornateremben egy kicsi lőteret rendeztünk be, a Magyar Sportlövő Szövetség együttműködésével. Miután kormányzati programként meghirdették, a Magyar Olimpiai Bizottság a 16 kiemelt sportág között rögzítette, fejlesztési lehetőségek nyíltak meg. Pályáztunk és nyertünk, így fűtéskorszerűsítés és a nyílászárók felének cseréje valósulhat meg 2018. év végéig. További pályázatokkal később szeretnénk a beruházást folytatni, így alkalmassá válhat a helyszín megyei, illetve diákolimpiák megszervezésére.
– További jelentős beruházási program előtt állnak, mit tudhatunk erről?
– A KEHOP 5.2.2-es pályázat a sportcsarnokunk, a gazdasszonyképző és a kertészet felújítását teszi lehetővé, a sportcsarnok és a kertészet épületeire napelemet telepítünk. A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet, valamint a minisztérium pályázatának mi a kedvezményezettjei vagyunk, más iskolákkal együtt. Az aláírt szerződés szerint iskolánkban a 230 millió forintos fejlesztés az év végéig valósul meg.
Másik nagy projektünk a GINOP 6.2.3. pályázat, melyben konzorciumi vezetőként veszünk részt, partnereink a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Célja: a tanulók lemorzsolódásának csökkentése. A 274 millió forintos projekt kismértékben tárgyi, informatikai eszközök beszerzését is lehetővé teszi, de elsősorban szellemi munícióval szolgál a résztvevők számára. Fő kérdés, hogyan csökkenthető azon diákok száma, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolát? A másik alapvető kérdés: hogyan kompenzálható a hátrányos szociális helyzet a fiatalok számára? Milyen kapaszkodót, kiutat jelenthet a kollégium, az iskola közössége? Az iskolaelhagyók számának visszaszorítása kiemelt feladat, komoly szakmai kihívás a pedagóguskollégáknak is. A projekt idén január 15-én indult, 2020-ig tart, most első lépésként a munkacsoportokat alakítjuk meg és a cselekvési tervet dolgozzuk ki.
– A legfontosabb persze az, hogy megtanulják, használják az agrár- és élelmiszeripari szakmákat a fiatalok. De ehhez az kell, hogy egyáltalán akarjanak itt tanulni! Miért jönnek a Csapóba?
– Hozzánk leggyakrabban konkrét céllal jönnek a diákok. A térség munkaerőigényét igyekszünk figyelembe venni, illetve a piaci kényszereknek megfelelni. A technikusi osztályaikba egyrészt a szakképzésből lépnek tovább a fiatalok, másrészt azok az érettségizettek jönnek, akik a felsőoktatásba nem tudtak bekerülni, viszont használható szakmát szeretnének. Jó visszajelzések vannak a szakközépiskolai osztályainkból, ahonnan adott a lehetőség továbbtanulni az agrár-felsőoktatásban. Ezenkívül kiemelten fontosnak tartjuk a felnőttképzésben való részvételünket. Ha valaki alapvetően elhivatott és piacképes szakmát szeretne, nálunk biztos megélhetést nyújtó képzéseket talál.
– Egykor a középfokú agrárképzés fellegvárának számított Palánk…
– Igen, büszkeséggel tölt el, és kötelez is bennünket az iskola története. Örülök, hogy ma már négyes-ötös tanulók jelentkeznek a szakgimnáziumi osztályunkba és sok helyen családi tradíciót jelent az iskolánkban tanulni. Stabil alapokkal rendelkezünk, és Tolna megyében működünk, ahol a mezőgazdaság és élelmiszeripar kiemelten fontos ágazat. Ez persze az egész nemzetgazdaságra elmondható, a tradíciók ismeretében az ágazat presztizsét, a társadalmi megítélést kell javítani. Ráfér egy kis marketing.