Tam_Bau
MENÜ
2019. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam
Magyar tervezésű és gyártású Renner-traktorok

Magyar tervezésű és gyártású Renner-traktorok

magro.hu • Fotók: Renner Bt.

Új magyar traktor készül Jánoshalma határában.

Ismét magyar építésű traktort fejleszt a hazai agrárgépszakma. A Dutra hagyományaira épülő, korszerű, 50-80 lóerős hazai mezőgép már túl van a próbaüzemen. A két prototípus gép jól vizsgázott, és már rendelkezésre áll 6 darab műszaki vizsgával ellátott erőgép Bács-Kiskun megyében. Az emissziós normák változása miatt még motorcserére lesz szükség, jelenleg pedig a Kubotával tárgyalnak arról, hogy milyen lesz a következő motor.

A takarékos üzemeltetésű, könnyen kezelhető és javítható, egyszerű felszereltségű traktort a jánoshalmi Renner Tamás okleveles gépészmérnök tervezte meg, a legendás Dutra traktor hagyományaira építve. Az 50 és 80 lóerős Renner-traktorok 4, azonos méretű keréken közlekednek. A szerkezet megépítése így összetettebb volt, de homokos, illetve laza talajokon akár 10 százalékkal jobb hatásfokú. A négykerék-meghajtásos traktor első hídja és sebességváltója a Carraro Drive Tech, motorját pedig a megbízható, takarékos és gazdaságos üzemeltetésű Kubota adja – írta az Agrárágazat.

A magyar traktort fejlesztő cég gyártmány- és gyártástervezőjét, a gépészmérnök Renner Tamást, aki válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Hogy sikerült a próbaüzem?

A próbaüzem során különböző munkafolyamatokat végeztünk szakértő gépkezelőkkel, amely során vizsgáltuk az erőgép mérhető műszaki jellemzőit és kopását. A próbaüzem nagyjából 1000 üzemóra volt, amelynek végeztével ismételten szétszereltük az erőgépet, majd méréseket végeztünk és visszajavításokat hajtottunk végre rajta.

Mikor kezdődhet a gyártás?

Jelenleg a nullszéria gyártása is befejeződött. Miután a 2 prototípus gép jól vizsgázott, és készen áll 6 darab, műszaki vizsgával ellátott erőgépünk. Az emissziós normák változása miatt a hazai piacon motorcserére kényszerülünk. ezzel kapcsolatban épp mostanában zárulnak le a tárgyalások a Kubotával arról, hogy milyen legyen a követő motor.

Hányan dolgoznak a gyártó cégnél, a Renner Bt-nél?

A vállalatunknál közel 300 fő dolgozik; főleg gumiipari gumi- és fém alkatrészeket gyártunk ipari- és közlekedési eszközök rezgéscsillapítási feladataira.

Milyen üzleti és gyártási terveik vannak 2019-re?

Ami a traktorgyártást illeti, ebben az évben szeretnénk 10 gépet gyártani már az új motorral, és szeretnénk elkezdeni a marketing tevékenységet is.

Milyen együttműködések tették lehetővé a gyártást?

A traktorfejlesztés igen komplex feladat, ezért szorosan együttműködtünk a tervező vállalatokkal, a gyártóművekkel és több egyetemmel is. A projektben szűken véve nagyjából 20 fő tevékenykedett aktívan.

Mit jelent önöknek, hogy magyar traktort gyárthatnak?

Ez a feladat bebizonyította, hogy képesek vagyunk a járműfejlesztésre, ami a mai világban egy igen összetett munka- és forrásigényes feladat. Büszkék vagyunk a teljesítményünkre, azt gondolom, hogy kitartással és szorgalommal néhány éven belül igényes termékkel léphetünk a vásárlók elé.

Gazdálkodik-e a Renner-család, és ha igen, mit, és ehhez milyen mezőgépeket használ?

A családunk nem gazdálkodik, nekünk ipari üzemünk van. A mezőgazdaság csak egy csodált világ a részünkről.

Mik lesznek a készülő traktor sajátosságai, előnyei?

A megbízhatóság, a gazdaságosság és a funkcionalitás.

Mennyibe fog kerülni a magyar traktor?

Az ára 6,5 millió forint +Áfa lesz.