MENÜ
2021. február 24.
Mátyás
Magyar megoldás a programozóhiányra

Magyar megoldás a programozóhiányra

http://hvg.hu/

Immár közhely, hogy több tízezer informatikus hiányzik a szektorból Magyarországon

Budapesten az első, Miskolcon pedig már a második szemeszter vége felé járnak a hallgatók az informatikai szakoktatást végző Codecoolnál, ahol a 18 hónapos képzés után garantálják az elhelyezkedést. Tandíjat is csak utólag kell fizetni. A modellt már exportálták is.

Immár közhely, hogy több tízezer informatikus hiányzik a szektorból Magyarországon, ami nem csak újabb cégek megtelepedését korlátozza, hanem komoly fejtörést okoz a meglévő társaságokon belül is - írja az Insiderblog. A tűzoltás helyett strukturális változást igyekszik elérni a Budapesten és Miskolcon is aktív Codecool Kft., amely közleményében azt írja, hogy a gyorstalpalókkal szemben valódi piacképes szaktudást nyújt a 18 hónapos intenzív képzésen. A hallgatók rendszeresen adnak számot tudásukról összetett programozási demonstrációs feladatok keretében. Ezeket júliusban is sikerrel teljesítették a hallgatók, akik között ugyanúgy találni tanácstalan érettségizettet és saját bevallása szerint is „büfészakos” diplomást, mint csalódott jogászt, vagy a szakmai korlátait áttörni kívánó régészt. Az első hetekben ugyan van némi lemorzsolódás, de később egymást motiválják a diákok, összedolgoznak, lelkesedésük a tanórákon túl is kitart: blogot vezetnek és maguk is segítenek az ősszel induló szemeszterekre való toborzásban.

„Noha a szakemberhiány égető, az csak látszatmegoldás, ha pár hetes kurzusok után programozónak nyilvánítanak tanácstalan fiatalokat.” – mondja Boda József, a Codecool társalapítója és cégvezetője, és hozzáteszi: "Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a jövőre végző 50 miskolci és 60 budapesti hallgató csak csepp lesz a tengerben, ugyanakkor az ő elhelyezkedésük után ugrásszerűen nőhet meg mind a jelentkezők, mind a foglalkoztatók részéről a bizalom, így hosszú távon évi több száz képzett szakember kibocsátására nyílik lehetőség a Codecool hazai kapacitásaival. A tandíj utólag fizetendő, az első munkahelyen elért fizetésből törlesztve."

A Codecool alapítói a modellt már exportálták is, elsősorban olyan országokba, ahol a magyarhoz hasonló helyzettel néznek szembe az IT-munkaerőpiacon. Így például Krakkóban szeptembertől indul a szemeszter 60 fővel, de folyamatban van a spanyolországi terjeszkedés is.