MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Magas ösztöndíjjal a szakképzésben maradnak?

Magas ösztöndíjjal a szakképzésben maradnak?

hvg.hu

Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása.

Arról ír a hétfői Magyar Nemzet, hogy a jövőben jobban odafigyelnek arra, hogy anyagi okok miatt semmiképp ne maradjanak ki az iskolából a fiatalok. Az ágazati stratégia szerint nemcsak a középiskolai évfolyamokon, de már a szakképző iskolát megelőző orientációs évben, valamint a lemorzsolódóknak létrehozott műhelyiskolákban is fizetni fognak.

A tervek szerint a minimálbérnek megfelelő összeget is megkeresheti így az, aki jól tanul.

Tízezer diák pedig ingyenes nyelvi képzést is kaphat a szakképzési centrumok szervezésében. A lap arról ír, jelenleg csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után viszont mindenki, nem is keveset, a Szakképzés 4.0 stratégia ugyanis kiemeli, hogy a tanulói juttatás a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és a szakképző iskolában is elérheti a minimálbért, ami idén nettó 99 085 forint.

Az ötéves technikumban a havi harmincezer forint Apáczai-ösztöndíjat a 9. évfolyamtól adják a jó tanulóknak, emellé szakképzési ösztöndíj vagy a vállalati munkaszerződés alapján fizetett munkabér is járhat a 11. osztálytól. A hároméves szakképző iskolák első évében szakképzési ösztöndíj lesz, a 10. évfolyamtól pedig ehelyett vállalati munkabért is kaphat, aki munkaszerződést köt valamelyik céggel.

Valamennyi pénzt a szakképzésre felkészítő orientációs évfolyamban is kapnak a tanulók, hogy ne legyen anyagi okuk otthagyni az iskolát.