MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Lopásnak minősül az agancsgyűjtés az erdőkben

Lopásnak minősül az agancsgyűjtés az erdőkben

penzcentrum.hu

Illegális biznisz a hazai erdőkben: Kínában készül gyógyszer a lopott alapanyagból.

Az engedély nélküli agancsgyűjtés lopásnak számít, és már hosszú ideje komoly probléma Magyarországon. Annak jártunk utána, hogy néz ki a magyar szabályozás, miért virágzik ennyire a feketekereskedelem, és hogy mit tesznek ellene a hatóságok - írja a HelloVidék.

Tél végétől április elejéig tart az a periódus, amikor a szarvasok levetik agancsukat. Ezidőtájt rendszeresen és évtizedek óta komoly problémát jelent az engedély nélküli gyűjtés, főleg Zala, Somogy, Vas és Tolna megyékben, az ország vadban leginkább gazdag és legszebb állományokkal bíró régióiban. Az agancsozók illegálisan tevékenykednek, ami több szempontból is káros: amellett ugyanis, hogy törvény tiltja, az élővilágban is nagy károkat okozhatnak. Annak jártunk utána, hogy néz ki a magyar szabályozás, miért virágzik ennyire a feketekereskedelem, és hogy mit tesznek ellene a hatóságok.

Az illegális agancsgyűjtés lopásnak minősül, a vadászati törvény értelmében a hullajtott agancs ugyanis a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona. Csak ők állíthatják ki azt az írásos engedélyt, aminek birtokában össze lehet szedni.