MENÜ
2018. szeptember 25.
Eufrozina, Kende
Libafalatozás Márton-napon (II.)

Libafalatozás Márton-napon (II.)

brandchannel.hu

Ha szétnézünk az egykori Pannónia vidékén, szinte minden népnél megtalálhatóak a Márton-napi szokások.

Mivel a Márton-napnak nevet adó szent minden bizonnyal valahol Szombathely környékén (akkori nevén Savaria) született, joggal elevenítik fel a libás hagyományt a nyugati határ túloldalán élő burgenlandiak is, méghozzá nagyon hasonlóan a magyar szokásokhoz. De mi is történik ilyenkor valójában?

Különlegesen ínyenc gasztronapokat rendeznek ilyenkor szomszédainknál, Gans Burgenland elnevezéssel, amiben az a jó, hogy nem csupán egyetlen napra koncentrálva sűrítik a kulináris eseményeket, hanem már október elejétől egészen december közepéig tartanak a legválogatottabb finomságokat felsorakoztató pannon programok. Minden rendezvénynél fő szempont a regionális ízekre, hagyományokra, alapanyagokra, a helyi specialitásokra alapuló étel- és italkínálat.
És vajon mi a fő fogás egy burgenlandi étterem konyháján Márton-nap idején? A régió egyik ismert és nemzetközileg is elismert séfje, Martin Kugler konyháján, a Zur blauen Gans éttermében a következő: „Mi mindig négy speciális, kimondottan Márton-napra összeállított menüsort készítünk, ahol mindenütt a szárnyas a főszereplő. A libát húsz percnyi forralás után lehűtjük, majd speciálisan összeállított fűszerekkel ízesítjük (ebben szerepel majoranna, tengerisó, gyömbér, narancshéj, fehér bors és egy kevés fahéj). Ezt követően hagyma, alma, narancs és fokhagyma keverékével megtöltjük a madarat, és a sütőben, egyenletes hőmérsékletesen ropogósra sütjük. Ha egyébként valaki otthon szeretné hasonlóan elkészíteni a libát, azt ajánlom, sütéskor a hús kilójaként számoljon egy-egy órát (vagyis nem percek alatt elkészülő ételről beszélünk). Annyit még elárulhatok a titkaink közül, hogy mivel a magyar libaállomány kifogástalan, ezért Önöktől szerezzük be Szent Márton nap idején a konyhánkra a szárnyasokat.”
Ha már lúd, legyen kövér alapon, a mesterien elkészített libához olyan bort illik választani, ami a legjobban illik ehhez a királyi lakomához. A burgenlandi borosgazdák kínálata igencsak gazdag. A legkorszerűbb technológiákkal elkészített hagyományos, vagy új generációt képvselő borászatok kínálatából lehet egy-egy tételt kérni az illatozó libahús mellé. Egy szép kadarka például valamelyik közép-burgenlandi borászatból tökéletes választás, de nem lehet nagyot tévedni a dél-burgenlandi területeken termő szőlőkből készülő, igazán különleges, és csak ezen a vidéken fellelhető Uhudler kóstolásával sem.