MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Levegőtisztítás függönnyel?

Levegőtisztítás függönnyel?

filter.hu

Az Ikea új függönye megtisztítja a levegőt a lakásban.

A technológia úgy működik, mint a fotoszintézis, napfény és egy vegyi bevonat felhasználásával megsemmisíti a beltéri légszennyező anyagokat.

 A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot a Földön. Szív- és légúti betegségeket, rákot és stroke-ot okoz. Ezen betegségek által okozott 8 halálesetből 1-nek az okát a tudósok a légszennyezésnek tulajdonítják.

Ha azt hiszi, hogy az otthonában biztonságban van, akkor téved. A WHO azt állítja, hogy míg a kültéri légszennyezés évi 3 millió embert öl meg, addig a beltéri légszennyezés 4,3 milliót. Másszóval, minden segítségre szükségünk van úgy házon belül, mint kívül. Ez a Gunrid, az Ikea új termékének koncepciója. A Gunrid a légtisztító technológiák több éves kutatásának eredménye.

Míg az Ikea az elmúlt pár évben technikai eszközök sorával gazdagította hatalmas termékkínálatát, beleértve az intelligens világítást a redőnyökhöz, ez a függöny egy alacsonyabb költségű, passzív technológia.

A beltéri levegőszennyezést anélkül segít megszüntetni, hogy bármilyen elektromos vagy komplex szűrőrendszert felhasználna. Ehelyett úgy működik, mint egy szobanövény.

 

A Gunrid lényegében egy olyan anyag, amelyet ásványi eredetű foto- katalizátorral kezeltek, amely fénnyel való érintkezéskor aktiválódik. Ezután elpusztítja az olyan szokásos beltéri szennyező anyagokat, mint a szagok, valamint a formaldehid - az ipari gyantákban és bevonatokban jelen lévő természetes szerves vegyületet, amely ismert rákkeltő anyag.

Az Ikea megjegyzi, hogy ennek a foto-katalizátornak több verziója már jelen volt a piacon, de az Ikea verziója az első, amely nem csak napfénnyel, hanem beltéri fénnyel is aktiválható.

„Sikeres laboratóriumi vizsgálatokkal elértük, hogy a foto-katalizátor bevonat biztonságosan működjön” - írja a cég. „A következő lépésben tesztkamra és otthoni vizsgálatokra van szükség annak igazolására, hogy a Gunrid hatékonyan eltávolítja az illékony szerves vegyületeket egy szobában.”

 „Olyan egyszerű, kényelmes és megfizethető módszert akartunk létrehozni a levegő tisztítására, amely nem sok helyet foglal el otthonokban” - mondta Mauricio Affonso, a svéd Ikea termékfejlesztője egy közleményben.

 „Szerettünk volna egy olyan többfunkciós terméket létrehozni, amely segít lebontani olyan levegőszennyező anyagokat is, amelyeket sok levegőtisztító meghagy a levegőben.” Affonsónak a légszennyezés elleni küzdelemre való késztetése gyerekkorára nyúlik vissza.

A kísérő videóban visszaemlékszik Brazíliában töltött gyermekkorára, ahol „időnként a levegő nehéz volt, és nem érezte jól magát”.

Mivel a technológia bármilyen anyagra alkalmazható, ez azt jelenti, hogy az Ikea végülis akármilyen kanapé, ágy és ágynemű termékét a mérgező vegyszerek elleni küzdelem szolgálatába állíthatja. De még ne rohanj az Ikeába! A svéd cég laboratóriumi körülmények között biztonsági és hatékonysági szempontból tesztelte a technológiát, de még mindig fejlesztés alatt áll, és széleskörű tesztelésre van szükség tesztkamrában és igazi otthonokban egyaránt.

Ha minden jól megy, a vállalat előrejelzése szerint a Gunrid 2020-ig az Ikea véget nem érő polclabirintusába kerül.