Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Lényeg a természetes hatás

Lényeg a természetes hatás

otthonneked.hu

A természetes padló – fa vagy fahatású burkolatot válasszunk?

Új otthon tervezésénél és lakásfelújításnál mindig felmerül a kérdés: milyen burkolatot válasszunk? Ha a beton vagy a csempe esztétikája fogott meg minket, könnyebb dolgunk van – de mi a helyzet, ha a fa látványára vágyunk? Manapság már számos fapadló és fahatású burkolat közül választhatunk – mindnek megvannak az előnyei és a hátrányai.

Az igazi fából készült padló gyakran fantasztikusan néz ki, legyen szó akár parkettáról vagy hajópadlóról. Gyönyörű és természetes, de gyakran előfordul, hogy recseg-ropog, és – bizonyos egzóták kivételével, amelyekhez általában csak meglehetősen borsos áron juthatunk hozzá – nem bírja a vizet, és felpúposodik; valamint a napfény hatására változhat a színe, ami egyesek számára nem zavaró (sőt, akár egyenesen tetszetős is), másoknak viszont igen. Mindemellett pedig könnyen karcolódik karcolódik – így nem biztos, hogy a legjobb választás a kert- vagy erkélykapcsolatos nappalikba –, valamint nem tartozik a legolcsóbb burkolatok közé – egy minőségi fapadló elég komoly befektetéssel jár.

 

Aztán ott az olcsóbb megoldás, a laminált padló. A nyolcvanas években jelent meg, és a kezdeti ódzkodás után mára nagyon népszerűvé vált. Nem csoda, hiszen olcsóbb, mint a fa, és számos színben és mintázatban elérhető – ráadásul nagyrészt valóban fából készült. Emellett nagyon ellenálló, jól bírja a vizet és az UV-sugárzást, egyszerű lerakni, és padlófűtéssel is használható.

Persze rengeteg silány verzió létezik, így mindenképp csak megbízható gyártó minőségi termékei közül érdemes válogatni. Hátránya talán az lehet, hogy nem rendelkezik a parketta patinás elegenciajával.

Végezetül pedig, ha fahatású padlóra vágyunk, nem hagyhatjuk ki a vinylpadlót sem a felsorolásból (ez nem összekeverendő a régi linóleummal). A modern vinyl, vagyis az LVT (Luxury Vinyl Tiles) nem tartalmaz fát, viszont a minőségibb burkolatok megszólalásig hasonlítanak a fára (vagy épp a kőburkolatokra), így csak a fantáziánk szab határt annak, milyen mintázatú és színű padlót választunk. Könnyen formára lehet vágni; nem karcolódik, tűz- és vízálló, bírja a strapát – és asztmások, allergiások is otthonába is tökéletes.

A hőmérséklet-változást is bírja; így konyhába vagy fürdőbe is jó választás, az esetleges kiöntött forró víz és a pára sem okoz gondot. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ha a konyhába, fürdőbe vinylt választunk, a hozzá kapcsolódó helyiségben ne legyen igazi faburkolat – hiába az élethű hatás, a két burkolat találkozása egyáltalán nem mutat jól.

 

A vinylpadló remek burkolat akkor is, ha kisállataink vannak – a karmaik sem jelentenek veszélyt a padlóra. Előnye még, hogy padlófűtéssel is működik, és általánosságban véve az ára is nagyon kedvező a fához képest. Hátrányként azt mondhatnánk, hogy mégsem "igazi", és nem tartalmaz fát.

Manapság már nem muszáj valódi fából készült padlót választanunk, ha tetszik a parketták, fapadlók megjelenése – az olcsóbb, sok szempontból ellenállóbb burkolatok ugyan nem bírnak a valódi fa eleganciájával, de kitűnő megoldást jelenthetnek, ha hasonló hatásra vágyunk.