MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Lengyelország felelős a második világháborúért – mondja Moszkva

Lengyelország felelős a második világháborúért – mondja Moszkva

hvg.hu

Több orosz politikus már „be is bizonyította”, a lengyelek felelősek a háborúért.

Az orosz politikai elitet nagyon felbosszantotta, hogy Varsó nem hívta meg Vlagyimir Putyin elnököt a második világháború kezdetének nyolcvanadik évfordulója alkalmából tartott lengyelországi megemlékezésekre. Most jön a visszavágás, több orosz politikus már „be is bizonyította”, a lengyelek felelősek a háborúért. Meg azt is, hogy a lengyel hadsereg semmit sem ért. Putyint azért nem hívták az ünnepségekre, mert Varsó elítéli az Ukrajnához tartozó Krím 2014-es orosz bekebelezését, illetve a szakadár ukrán erők moszkvai támogatását.

„Természetesen Lengyelország a felelős. 1939 eseményei és a lengyelek lépései provokálták ki a német támadást” – közölte az egyik ismert felsőházi parlamenti képviselő, Franz Klincsevics. Vlagyimir Zsirinovszkij, parlamenti képviselő, a Liberális-Demokrata Párt alapítója is hasonlóan nyilatkozott, s közölte: Minden tankönyvbe bele kell írni, elsősorban Lengyelország felelős a második világháború kitöréséért. „Európa volt az, amely táplálta a Szovjetunió ellen készülődő Hitlert, és a lengyelek is azok között voltak, akik tapsoltak Hitlernek. A lengyelek saját magukat lőtték lábon” – osztotta meg történelmi nézeteit a politikus.

Természetesen megvolt az is, hogy a jelenlegi Európában is élesztgetik a fasizmust, s a cél ismét Oroszország megsemmisítése. „Ukrajnában és a balti államokban rehabilitálták a náci kollaboránsokat, s több helyen igyekeznek elszabotálni a Vörös Hadsereg áldozatainak tiszteletére rendezett felvonulásukat. Értesüléseink szerint mindezt egy tengerentúli központból koordinálják. Mindez arra utal, hogy a nyugati elit az ellenőrzése alá akarja vonni az egész világot” – ezt Szergej Nariskin, az orosz katonai hírszerzés főnöke mondta.

A Sputniknews hírügynökség pedig arra emlékeztette olvasóit, hogy a Vörös Hadsereg szabadította fel Lengyelországot, s a lengyeleknek semmi közük sem volt ahhoz, hogy megszabadultak a náciktól, míg a TASZSZ arról írt, hogy a lengyel kormány a német támadás után gyorsan elmenekült Varsóból, majd az országból.