MENÜ
2021. szeptember 22.
Móric
Lavina temette el az olasz hotelt és a benne lévőket

Lavina temette el az olasz hotelt és a benne lévőket

index.hu

Lavina zúdult egy kis szállóra a közép-olaszországi Pescara városában, Abruzzo régióban szerdán.

Csütörtök reggeli olasz sajtóértesülések szerint 27 ember van a hó alatt, ebből két gyerek. Heten a szálló személyzetének tagjai.
A BBC-nek a mentőalakulat egyik tagja azt mondta, hogy sok halottja van a tragédiának, de számot nem mondott.
Értesülések szerint a Rigopiano di Farindola nevű hegyi szállót teljesen maga alá temette a lavina. A hotelnek 20 vendége volt, rajtuk kívül a személyzet is ott lehetett a lavina idején. A szálloda 1200 méterre a tengerszint felett van, a mentést nehezíti, hogy a mentőcsapatoknak jó 50 kilométert kell megtenniük nehéz közlekedési és időjárási körülmények között.
A földrengés sújtotta övezetben több mint hetven év óta nem esett ennyi hó. A legnagyobb hó Abruzzo tartományban és az umbriai Perugia környékén van, ahol három nap sűrű havazás után több városban és településen a házakból sem tudnak kilépni. A hókotrók és az olasz fegyveres erők gépei is nehezen tudják megközelíteni a térséget, ahol továbbra is 100 ezer háztartás van áram nélkül, számolt be róla az MTI.
A havazásban járhatatlan utak miatt több állattenyészet elszigetelődött, több istálló összeomlott a hó súlya alatt, máshol az állatok megfagytak.

Az ANSA olasz hírügynökség korábban azt írta, hogy a hatóságok szerint három embernek veszett nyoma a lavina következtében.

Olaszország középső részét három közepes erejű földrengés rázta meg szerda délelőtt. A földmozgás Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán történt. Lazio, de kiváltképpen Marche tartományban a tavaly augusztusi és októberi földrengések is súlyos károkat okoztak.
A délelőtti földmozgásokat később egy 5,1-es erőségű utórengés követte.