MENÜ
2019. június 24.
Iván
Laskagomba, mint kiváló gombaölőszer?

Laskagomba, mint kiváló gombaölőszer?

agroinform.hu

A növényvédő szerként használható kivonat már szabadalmi védettséget élvez.

A francia Limoges város egyetemének kutatói felfedezték, hogy a laskagomba gombaölő szerként is hasznosítható, mivel a belőle kivont molekulák részeleges védelmet nyújthatnak különböző betegségek, valamint a fagy és egyéb kedvezőtlen hatások ellen – olvashatjuk a freshplaza.com angol nyelvű hírportálon.

A laskagomba-kivonat alkalmazható gabonavetésekben, valamint gyümölcs- és szőlőültetvényekben, de nem helyettesítheti a glifozátot, mivel az utóbbi gyomirtó szer. A kivonat növényvédő szerként való alkalmazását a Covertis startup vállalat karolta fel, és a kutatókkal közösen együttműködést kezdeményezett a CrediCreuse termelővállalattal, amely különösen jó alkalomnak tekinti az újonnan felfedezett lehetőséget.
laskagomba

Véleményük szerint a Covertis által jelenleg évente előállított laskagomba mennyiségét 200 tonnáról három éven belül több mint 1.500 tonnára lehet növelni, sőt megállapodást lehet kötni más, laskagomba-termelő vállalatokkal is, a cég létszámát pedig hatról 20 fölé lehet növelni. A nyersanyagok rendelkezésre állnak, a termesztés egész éven át folytatható, és nem igényel magas képzettséget, illetve szakismereteket.

A növényvédő szerként használható kivonat (bár neve még nincs) már szabadalmi védettséget élvez, és remélhetőleg a közeli jövőben széles körű alkalmazást nyerhet, kiváltva az eddig alkalmazott, mérgező szereket.