MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Lakásbetörések: a legveszélyesebb megyék

Lakásbetörések: a legveszélyesebb megyék

penzcentrum.hu • foró: goodhousekeeping.com

Meglepő, melyik megyében történt a legtöbb lakásbetörés az elmúlt fél évben.

A rendőrségi térkép adataiból az is kiderült, hogy melyik fővárosi kerületeket szeretik a legjobban a bűnözők. 

Sok szempontot veszünk figyelembe, ha új otthont választunk: milyen közel van a bolt, a tömegközlekedés, az iskola, lehet-e rendesen parkolkni. Ugyanakkor sokan nem néznek utána egy másik, különösen fontos tényezőnek: a környékbeli bűnözési mutatóknak. Pedig ezt igen egyszerű megtenni, hiszen a rendőrség rendre térképre teszi a statisztikákat! Most azt néztuk meg, hol történt a legkevesebb betörés az első fél vében.

Az országos összegzést elnézve, ahogy az várható volt, a fővárosban volt a legtöbb betörés tavaly december 24. és 2019. június 22. között, több mint 500 - a júliusi adatokat értelemszerűen még nem vitték fel a rendszerbe. Ahogy a lenti térképen is látszik, arányaiban még viszonylag jól áll a főváros: mialatt Budapesten 23 betörést regisztráltak 100 ezer lakosra fél év alatt, addig Heves megyében 39, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok magyében pedig 33 ilyen eset volt 100 ezer polgárra.

A lista másik végén Vas megye áll, ahol csak öt betörés volt 100 ezer emberre fél év alatt. Utána holtversenyben Csongrád és Komárom-Esztergom következik (6-6), majd pedig Veszprém megye 7-tel.

Ezeket a kerületeket imádják a betörők!

A fővárosi lebontást látva kijelenthető, hogy már régen nem a VIII. kerület a bűnözés központja - legalábbis a lakásbetörések tekintetében. Összességében a legtöbb ilyen eset a V. kerületben jutott 100 ezer főre, 77. És ha még hozzá vesszük a "bulinegyed" klasszikus kerületeit, a VI.-at és a VII.-et (40, illetve 44), akkor látható, hogy a belvárost eléggé szeretik a betörők.

Ez az adat külön pikánssá teszi, hogy pont ezekben a kerületekben vannak az egekben az ingatlanárak: az Otthontérkép adatai szerint a V. kerületben átlagosan 862 ezre forintot kérnek egy négyzetméterért (de nem ritkák a millió feletti árak), Terézvárosban 607 ezer egy négyzetméter átlagosan, a VII. kerületben pedig "csak" félmillió körül alakulnak az átlagos négyzetméterárak.


Nagyon sok betörés volt még a XI. kerületben is, összesen 48 eset jutott 100 ezer lakosra tavaly karácsony és idén június között. Újbudán sem olcsók az ingatlanok: 531 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter.

A lista másik végén a XV. kerület áll, ahol mindösszesen három eset jut 100 ezer főre. Itt nagyjából feleannyi az átlagár, mint mondjuk a XI. kerületben, 313 ezerbe kerül egy négyzetméter a térkép tanúsága szerint. A XX. kerületben 9 betörésről ad jelentést a rendőrség 100 ezer lakosonként, itt mégolcsóbbak az ingatlanok, átlagban 272 ezer forintot kóstál egy négyzetméter Pesterzsébeten. Kevésszer törtek be még Újpesten és a XII. kerületben is (10-10 százezer lakosra): előbbinél 348, Hegyvidéken pedig 616 ezer forintba kerül a négyzetméter.