MENÜ
2020. szeptember 26.
Jusztina
Kurkumával a jobb memóriáért

Kurkumával a jobb memóriáért

hazipatika.com

A kurkuma igen népszerű fűszer, különösen Ázsiában.

A reggelihez elfogyasztott egy grammnyi kurkuma javíthatja azon emberek memóriáját, akik a cukorbetegség korai szakaszában vannak, így jelentősen veszélyeztetheti őket a kognitív hanyatlás.

A diabétesszel összefüggő kognitív hanyatlás és demencia jelentős probléma, hiszen a cukorbetegség egyre több embert érint világszerte. A problémákat természetesen könnyebb megelőzni, mint kezelni, és minél korábban avatkozunk be, annál jobb eséllyel tudjuk csökkenteni a betegség káros hatásait.

"A működő, aktív memória az egyik legfontosabb szerepet tölti be az életünkben, hiszen ez felelős olyan kognitív feladatokért, mint a tervezés, az ok és okozat közötti összefüggések feltárása és a problémamegoldás" - mondta Mark Wahlquist professzor, a Monash University kutatója. "Vizsgálata viszonylag egyszerű, és nagyon hasznos abban, hogy előrejelezzük az esetleges demenciát."

Wahlquist és kollégái hatvan év feletti férfiak és nők memóriáját vizsgálták. A kutatásban részt vevőket diabétesszel diagnosztizálták, de nem kezelték őket. A kísérlet során viszonylag egyszerű reggelit fogyasztottak el, mely mellé egy gramm kurkumakivonatot kaptak. A reggeli előtt és néhány órával utána egyaránt tesztelték a memóriájukat.

"Úgy találtuk, hogy ez az egyszerű étrend-kiegészítő akár hat órán keresztül is javítja az idősebb prediabéteszes betegek memóriáját" - mondta Wahlquist professzor.

A kurkuma igen népszerű fűszer, különösen Ázsiában. Az elmúlt időszakban számos kutatás foglalkozott az egészségre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásaival: csökkenti a gyulladásokat és a demencia kialakulásának rizikóját, valamint lassítja a szellemi hanyatlást.