MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Korszakot vált a Smart

Korszakot vált a Smart

igenyesferfi.hu

Limitált kiadással búcsúzik a belsőégésű motoroktól és európától a Smart.

2020-tól kizárólag elektromos hajtáslánccal készül a smart, ezért a márka nagy átalakulása előtt az elmúlt 21 évre emlékező 21 példányból álló limitált kiadással zárja le a korszakot.

A Final Collector’s Edition a Brabus-szal együttműködésben készül a Fortwo Cabrio változatból, Konstantin Grcic tervei alapján és 2019 augusztusában gördül majd le a gyártósorról, lezárva a smart történelmének ezen szakaszát.

A búcsúszéria technikai specifikációi egyelőre nem ismertek, így nem tudjuk a Brabus mennyire nyúl bele a széria változat motorjába, a különleges megjelenés azonban már most garantált. A színvilág az első generációs smartot idézi: az autó elejét az eredeti “hello yellow” árnyalatra fényezik, a hátulját matt feketére, a kettő közötti átmenet motívuma pedig a vízválasztó momentumot jelképezi. Szokatlan módon, de az egyedi kiadáshoz passzolóan még a kerekek is követik a designt, elöl sárga, hátul fekete színű felnik kerülnek a kisautóra, az ajtókon pedig a graffiti stílusú #21 matricázás teszi teljessé az összképet.

A beltérben szintén a sárga-fekete kettősség dominál, az ajtókárpitokat, a műszerfalat, a kormánykereket és a szőnyeget is világos betétek díszítik, valamint az egyik (de csak az egyik) ülés fejtámlája is sárgában pompázik. A “#21” jelzés itt is több helyen feltűnik, plusz egy “One of 21” felirat kerül a kézifékkarra, egy “Final Collector’s Edition” hímzés a szőnyegre, és a küszöböt takaró díszlécen is a tervező neve áll majd.

A Final Collector’s Edition 21 példányát kimondottan gyűjtőknek szánja a gyártó, amire eddig a márka történetében még nem volt példa. Hogy ezt az ára mennyire tükrözi majd, arról még nincsenek publikus információk, illetve az sem ismert, hogy melyik piacokon, és hogyan lehet majd hozzájutni az utolsó belsőégésű motorral szerelt #21-es sorozathoz.

A smart egyébként nem csak technikai értelemben alakul át a következő években. Miután a kínai Geely (amely a Volvo és Polestar márkák tulajdonosa is), tavaly 10 százalékos részesedést szerzett a Daimlerben, bejelentették, hogy a smart gyártását Kínába telepítik át, és a villanyautó platform fejlesztése is a kínai óriás szakembereihez kerül át. A jövőben várhatóan a némeket lesznek felelősek a márka és a koncepció, valamint a design kérdésekben, a Geely pedig a tervezés, fejlesztés, gyártás területeiért felel.

Ezek alaján a jelenlegi az utolsó generáció a smartból, amely Európában készül, a 2022-től kapható új szériát már kifejezetten az erre a célra, Kínában felépített üzemben gyártják majd. A hambachi üzemet, amelyben jelenleg a Fortwo-k készülnek, a Daimler egy jelentős beruházással szintén elektromos meghajtású, kompakt Mercedes-Benz modellek összeszerelésére fogja átállítani.