MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Kormánybiztosok megállapodása: még több '56-os film

Kormánybiztosok megállapodása: még több '56-os film

origo.hu/, Fotó: Szabó Gábor - Origo

Még több film születhet az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

Az események hatvanadik évfordulója alkalmából. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Schmidt Mária és Andrew G. Vajna kormánybiztosok.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Filmalap és az 1956-os Emlékbizottság az 56-os forradalom és szabadságharc közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából. Az erről szóló dokumentumot Schmidt Mária, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke és Andrew G. Vajna, a magyar nemzeti filmipar felújításáért felelős kormánybiztos írta alá a Terror Házában.

Mítoszokat teremtenek
Schmidt Mária elmondta: szeretnék, ha az 1956-os forradalom hősei, az azt megelőző diktatúra és későbbi megtorlás következményei olyan
filmes feldolgozásokat inspirálnának,a
melyek alkalmassá teszik a filmeket, hogy mítoszokat teremtsenek.

Szeretnénk, ha a készülő forgatókönyvek és filmek közel vinnék az embereket azokhoz, akik 1956-ban hőstetteket hajtottak végre”
– tette hozzá.

A kormánybiztos ezért mindenkit arra bátorít, aki tud forgatókönyveket írni a témában, tegye meg.

Filmfesztivál is lesz
Andrew G. Vajna a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 1956 a szíve csücske, ennek emlékére készítette a Szabadság, szerelem című filmjét.

1956 fontos pont a magyar történelemben, jobb lenne, ha még több film születne a témáról”
– mondta.

A megállapodás aláírói abban is megegyeztek, hogy november 5-én és 6-án közös filmfesztivált rendeznek a Corvin moziban. Egyik nap játékfilmeket, a másikon dokumentumfilmeket mutatnak be a már létező 56-os alkotások közül.