MENÜ
2021. október 21.
Orsolya
Könnyűnek tartott tételek a magyar érettségin

Könnyűnek tartott tételek a magyar érettségin

444.hu • fotó: index.hu

Álomtételek a középszintű magyar érettségin.

Egy Petőfi imázsáról szóló interjút kell elemezniük a középszinten érettségizőknek a hétfői magyar érettségin. A feladat részeként tíz, Petőfi imázsával kapcsolatos kérdésre kell felelniük, írja az Eduline.

Másodikként érvelés és gyakorlati szövegalkotás között választhatnak, ennek során egy 120-200 szavas szöveget kell előállítaniuk. Az érvelés feladatnál Tisljár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezésének egy részletét kapják, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcádolniuk.
A gyakorlati szövegalkotás részeként egy helyi közlekedési vállalat nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni. Ezek már új típusú feladatok, középszinten idén változott a vizsga a tavalyihoz képest. A gyakorlati írásbeliség "Köznapi írásbeliség" néven átkerül emelt szintről középszintre. A szövegalkotási feladatlapon ez párban lesz az érveléssel, a diákok választhatnak a két feladat között.
A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.
Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.
Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.
A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.